U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučena dova za šehide 15. jula

BiH 15.07.2022, 15:25 15.07.2022, 16:27
U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučena dova za šehide 15. jula
© BalkanNews/Yunus Demirbaş

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, u organizaciji Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, proučena je dova u povodu obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča u Turkiye, kojeg je izvela teroristička organizacija FETO.

Delegacija, koju su predvodili ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turkiye Yunus Keles, pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, za njegovu i duše šehida u Turkiye, BiH i drugim zemljama, proučila je odlomke iz Kur'ana i dovu. Odlomke iz Kur'ana učili su imami iz Turkiye i Bosne i Hercegovine. 

Potom je uz prisustvo brojnih vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon klanjanja džuma-namaza, održan prigodan vjerski program gdje su proučeni odlomci iz Kur’ana, dova šehidima 15. jula i ilahije na turskom i bosanskom jeziku.

Dovu je proučio savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turkiye Yunus Keles, koji je upozorio na podlost terorističke organizacije FETO koja zloupotrebljava vjerske osjećaje ljudi.

Poručio je  da svi muslimani i svi ljudi u svijetu moraju biti budni i oprezni naspram pokvarenih izdajničkih terorističkih organizacija poput FETO-a.

Ukazao je na značaj konstantnog prezentiranja opasnosti koje sa sobom nosi teroristička mreža FETO, rekavši da FETO predstavlja prijetnju svakoj od zemalja u kojoj postoji.

Elvedin ef. Klisura, zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo, je podsjetio da je 15. juli, datum kada je teroristička organizacija FETO pokušala državni udar, upravo u mjesecu kad se i u BiH obilježavaju godišnjice zločina.

Samed ef. Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, je ukazao na značaj očuvanja, odbrane i zaštite domovine.

- Zato je ovo što se desilo 15. jula 2016. godine, kada je turski narod odbranio pravni poredak, epski čin u kojem je narod herojski odbranio pravdu u svojoj domovini, rekao je Omerdić podsjetivši na pokušaj puča terorističke organizacije FETO, prije šest godina u Turkiye.

Povodom obilježavanja 15. jula, u oraganizaciji ambasade Republike Turkiye u BiH organizirani su vjerski programi i u drugim bh. gradovima.

Balkannews / Sanela Hurić

komentari (0)