U Kamičanima nakon kolektivne dženaze ukopano devet žrtava

Žrtve su srpske agresorske jedinice ubile u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

BiH 20.07.2022, 14:26 20.07.2022, 14:37
U Kamičanima nakon kolektivne dženaze ukopano devet žrtava
© AA

Nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava ubijenih prije 30 godina. 

U Memorijalnom centru Kamičani klanjana je dženaza-namaz za 16 bošnjačkih civilnih žrtava.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Žrtve su srpske agresorske jedinice ubile u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Nakon kolektivne dženaze u Kamičanima porodice su tabute prenijele do vozila koji će ih prevesti do šehidskih mezarja Hambarine, Bišćani, Čejreci i Zecovi gdje će biti ukopani tokom dana.

Devet žrtava je ukopano u mezarju u Kamičanima. Najmlađa žrtva koja je ukopana danas je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine. Ukopan je u mezarju u Kamičanima, piše AA. 

Najstarija žrtva koja je ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Među žrtvama koje su danas ukopane je i Fikret (Mehmed) Žerić, rođen 1956. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Rizvanovići - Škola.

Konačan smiraj pronašao je i Hidajet (Karanfil) Kadić, rođen 1957. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Rizvanovići - Škola.

Ukopani su i posmrtni ostaci Bahrije (Abaz) Modronje, rođenog 1971. godine, a čiji posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Kozarac - Garevci.

Među žrtvama koje su ukopane je i Teufik (Adem) Mujagić, rođen 1959. godine, a čiji posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice Trnopolje - Matrići.

Na istom lokalitetu su pronađeni i posmrtni ostaci Džemala (Muharem) Žerića, rođenog 1954. godine.

Konačan smiraj je pronašao i Muamer (Rešad) Kulenović, rođen 1963. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Prosara - Bijakovac.

I Vehid (Hamzo) Ramulić, rođen 1970. godine ukopan je na nakon dženaze u Kozarcu. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Zecovi - Radulovići.

Na lokalitetu mezarje Čejreci pronađeni su posmrtni ostaci Mustafe (Hasan) Deumića, rođenog 1938. godine.

Na lokalitetu Kotlovača pronađeni su posmrtni ostaci Emira (Sulejman) Kahrimanovića, rođenog 1969. godine.

Na lokalitetu Korićanskih stijena pronađeni su posmrtni ostaci Zijada (Pašo) Velića, rođenog 1972. godine, kao i Sejada (Ibrahim) Avdića, rođenog 1955. I oni će biti ukopani na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi.

Danas je ukopan i Sabahudin (Hajro) Ičić, rođen 1971. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu grobnice na Korićanskim stijenama.

U istoj grobnici su pronađeni i posmrtni ostaci Safeta (Džemal) Sivca, rođenog 1971. godine.

Na kolektivnoj dženazi u Kozarcu je ukopan i Miralem (Ćamil) Hopovac, rođen 1940. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u grobnici na lokalitetu Hrastova Glavica.

U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila, nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

komentari (0)