U kamp Miral smješteno oko 400 migranata: "Želimo novi život"

BiH 18.10.2021, 09:59 18.10.2021, 10:04
U kamp Miral smješteno oko 400 migranata: "Želimo novi život"
© AA

Novi, bolji život želja je svih 400 migranata koji trenutno borave u kampu Miral u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

U kampu čiji je kapacitet 700 osoba većinom borave muškarci iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, ali ih ima i iz drugih zemalja. Svima je Bosna i Hercegovina samo tranzit za prelazak u druge evropske zemlje.

U kampu su smješteni muškarci - samci bez porodica. Ima i manji broj maloljetnika bez pratnje. U kamp Miral od ponedjeljka do subote dolazi i ljekar iz Doma zdravlja Velika Kladuša koji je tu za svaku vrstu zdravstvene pomoći muškarcima koji prilikom pokušaja prelaska granice imaju i fizičke povrede.

Dvadesetdvogodišnji Ahmet Ahmedi je prije 2,5 godine došao u Bosnu i Hercegovinu. Kako je kazao, gdje god da dođu imaju probleme i nailaze na prepreke da pređu granicu.

- Dolazim iz Afganistana. Želim u Njemačku ili Francusku. U Afganistanu nema života, sada pogotovo. Tamo je samo rat, talibani i ISIS. Ne želimo politiku, želimo novi normalan život. Želimo porodicu, poručio je Ahmedi.

Ovaj mladić je sam na putu ka zapadnoj Evropi. Cijela porodica mu je u Afganistanu.

- Ne želimo više rat. Ovdje nam svi pomažu i oni nisu naš problem. Samo želimo dalje, dodao je Ahmedi.

Yusuf Arheim iz Maroka je jedan od maloljetnika bez pratnje koji se nalaze u kampu Miral. Ima samo 16 godina.

- Sam sam ovdje, porodica mi je u Maroku. Želim doći do Velike Britanije. Ne volim Evropsku uniju i njihova pravila. Čekam ljeto pa da idem dalje, rekao je Yusuf.

Ovaj maloljetnik želi novi, bolji život.

- Želim posao, želim putovati svijetom. U Maroku sam završio dva razreda srednje škole. Želim nastaviti školovanje, ispričao je Yusuf.

Trenutno se u Krajini nalazi oko 2.000 migranata. Broj se mijenja iz dana u dan, jer mnogo je onih koji dolaze i odlaze. Uz oko 600 smještenih u kampu Lipa, koji je pod kontrolom državne Službe za poslove sa strancima, oko 400 ih je u kampu Miral.

Ostatak migranata se nalazi na ostalim područjima, što na otvorenom, što po napuštenim objektima, piše AA.

komentari (0)