U Mostaru otvoren Studentski dom “Antalija”

U sklopu kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, svečano je otvoren novi studentski dom koji će nositi ime “Antalija”, po tursko gradu, čija je Uprava bila glavni finansijer projekta

BiH 01.09.2023, 14:28 01.09.2023, 19:49
U Mostaru otvoren Studentski dom “Antalija”

U sklopu kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, svečano je otvoren novi studentski dom koji će nositi ime “Antalija”, po tursko gradu, čija je Uprava bila glavni finansijer projekta.

Opremu za dom osigurao je Savez općina turskog svijeta, uređenje partera finansiralo je Gradsko vijeće Mostara, a sredstva za završne radove osigurala je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, javlja AA. 

“Važno je da gradu kao što je Mostar, a s kojim imamo velike i duge kulturološke i historijske, pa tako i bratske veze, poklonimo ovakav objekt. Siguran sam da će se u skorije vrijeme naši doprinosi i veze u Mostaru i Univerzitetu udvostručiti, ako ne i utrostručiti”, poručio je sekretar Metropolitanske općine Antalija Yasare Ergun.

Rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” Alena Huseinbegović je istakla da otvaranje doma predstavlja novi korak u razvoju Univerziteta, što je rezultat napora svih aktera koji su učestvovali u realizaciji projekta. Studentski dom, kako je rekla, predstavlja simbol rasta i razvoja univerzitetske zajednice. 

“On će kao takav pružiti modernu i komfornu stambenu atmosferu za studente koji će boraviti u njemu. Kvalitetno i moderno osmišljen i ispunjen vrhunskim sadržajima dom će kreirati kvalitetan ambijent i okruženje koje podržava akademski i društveni razvoj studenata. Ovo za njih nije samo objekt betonske konstrukcije nego ugodno mjesto gdje će stvarati uspomene, stjecati znanje i vještine, ali i nova inovativna rješenja.

Studentski dom može primiti 180 studenata. Ima 22 kvalitetno opremljena apartmana, te studentsku ambulantu i psihološko savjetovalište. U sklopu Doma izgrađen je i restoran koji će nuditi hranu po pristupačnim cijenama, a prve studente primit će već početkom nove akademske godine.

komentari (0)