U MVP BiH predstavljene aktivnosti 11. Sarajevo Business Foruma

BiH 18.03.2022, 12:01
U MVP BiH predstavljene aktivnosti 11. Sarajevo Business Foruma
© AA

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je briefing za diplomate i predstavnike ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini povodom održavanja 11. Sarajevo Business Foruma.

Na jučerašnjem briefingu predstavljene su aktivnosti 11. Međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum 2022"(SBF), koja će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu.

Pomoćnik ministrice za opće poslove Ahmet Halilović, koji je i rukovoditelj Koordinacijskog tima za pružanje potpore MVP BiH u organizaciji i realizaciji SBF 2022, istakao je značaj Foruma za povezivanje poslovanja i investicija u BiH i zemalja regije s investitorima iz cijelog svijeta.

Šefica Odsjeka za ekonomsku diplomaciju Tanja Milašinović Martinović je kazala da se ovogodišnji Forum održava nakon dvije godine pauze, prouzrokovane pandemijom COVID-19 i naglasila spremnost MVP-a da podrži organizaciju ovog događaja.

Prezentaciju Sarajevo Business Foruma od 2010. godine do danas održao je član Uprave Bosna Bank International Nedžad Gušić. On je naglasio da je SBF platforma za međunarodno poslovno umrežavanje i istraživanje investicijskih i poslovnih prilika u jugoistočnoj Evropi za pospješivanje regionalnog ekonomskog razvoja.

Glavna tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je "Nearshoring - perspektiva za region", u sklopu koje će se govoriti o potencijalima za preseljenje proizvodnje evropskih kompanija na područje jugoistočne Evrope.

Ovogodišnji SBF će predstaviti niz investicijskih projekata i poslovnih prilika iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, financija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

Tokom briefinga izraženo je očekivanje podrške diplomatskih misija u BiH, kroz pozive za učešće vladinih dužnosnika i prominentnih lidera, predstavnika poslovne zajednice, uključujući i kroz gospodarske komore i kanaliranje informacija kroz medijske mreže u svojim zemljama o potencijalnim investicijskim i poslovnim prilikama u jugoistočnoj Evropi kroz SBF 2022, piše AA.

komentari (0)