U Sarajevu održan humanitarni koncert za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji

Organizatori su istakli da su pokrenuli akciju kako bi na ovaj način, predstavljanjem kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, dali doprinos i podršku ljudima u Turkiye i Siriji

BiH 16.03.2023, 09:14 17.03.2023, 13:27
U Sarajevu održan humanitarni koncert za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji

Sarajevska kulturno-umjetnička društva "Lola", "Proleter" i "Baščaršija" u saradnji s humanitarnom organizacijom "Pomozi.ba" u Domu mladih u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, organizovali su sinoć humanitarni koncert prijateljstva i solidarnosti za pomoć ljudima u Turkiye i Siriji, koji su preživjeli razorne zemljotrese. 

Na koncertu je učestvovalo više od 200 malih i velikih plesača, muzičara, vokalnih solista, vokalnih grupa i balerina iz folklorne, muzičke, horske i druge sekcije ovih kulturno-umjetničkih društava.

Organizatori su istakli da su pokrenuli akciju kako bi na ovaj način, predstavljanjem kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, dali doprinos i podršku ljudima u Turkiye i Siriji.

Sekretar Kulturno-umjetničkog društva "Proleter“ iz Sarajeva Sulejman Skenderagić izjavio je da je vrlo važno pomoći ljudima koji su preživjeli veliku katastrofu.

- Ovo je što mogu da doprinesu kulturno-umjetnička društva i zato smo organizovali ovaj koncert. Ljudima je potrebna pomoć i svi prisutni će koliko mogu donirati. Svaki učesnik, odnosno plesač će imati po jednu igračku i to će također biti naš dobrovoljni prilog za stradale, kazao je Skenderagić.

Zulejha Nalić iz Maglaja došla je na humanitarni koncert kako bi pružila podršku ljudima pogođenim zemljotresima u Turkiye i Siriji.

- Došla sam da podržim ovaj koncert i da dam humanitarni prilog. Od srca hvala svima koji su došli da pomognu. Neka bude svima dobro u cijelom svijetu, rekla je Nalić te istakla da je vrlo važno da svako pruži doprinos kako bi se pomoglo stradalima u zemljotresima.

Raba Šukurica iz Crne Gore došla je u posjetu sinu u Sarajevu i odlučila je da prisustvuje i humanitarnom koncertu.

- Došla sam da podržimo ljude koji su stradali u zemljotresu i ovu našu omladinu, kazala je Šukurica te dodala da svi trebaju pružiti pomoć ljudima u Turkiye i Siriji, u skladu sa svojim mogućnostima. Važno je da se podrže ti ljudi. Niko ne zna šta ga može u životu zadesiti. Mi smo nedavno imali zemljotres u Crnoj Gori i sa svih strana je došla pomoć i podrška. Ali ovo u Turskoj je nezapamćeno. Zato je važno da se pomognu ti ljudi, dodala je Šukurica. 

Koncert je pratio veliki broj građana i javnih zvaničnika koji su i na ovaj način željeli da iskažu podršku i solidarnost sa žrtvama zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Ulaz je bio besplatan za sve posjetioce koji su novčanim prilozima podržali ovu vrijednu humanitarnu akciju.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su 6. februara pogodili južnu Turkiye dosegao je 48.448, saopštio je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova te zemlje Suleyman Soylu.

Potresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su 11 turskih provincija. Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim potresima, kao i hiljade u sjevernoj Siriji.

komentari (0)