U Sarajevu održan prigodan program u čast turskog pjesnika i pisca Sezaija Karakoca

Sezai Karakoc, pjesnik, pisac i intelektualac, rođen je u Diyarbakiru u Turskoj 22. januara 1933. godine, a preminuo je 16. novembra 2021.

BiH 06.01.2022, 09:30
U Sarajevu održan prigodan program u čast turskog pjesnika i pisca Sezaija Karakoca

U organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, Ureda za obrazovanje pri Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini i kompanije Turkish Airlines, u glavnom bh. gradu sinoć je održan prigodan program “Noć sjećanja na Sezaija Karakoca” u čast lika i djela turskog pjesnika, pisca i intelektualca. 

Programu su prisustvovali turski pjesnik i pisac Saban Abak, dr. Amina Šiljak Jesenković, profesorica iz oblasti orijentalistike, brojni gosti i studenti turkologije.

Abak je tom prilikom u obraćanju prisutnima govorio o pojedinim stavovima i idejama koje je zagovarao Karakoc u svojim promišljanjima.

- Sezai Karakoc je smatrao da svi islamski gradovi pripadaju svim muslimanima. Bio je mišljenja da poput Mekke i Medine, Sarajevo, Buhara, Samarkand i Jerusalem pripadaju svim muslimanima, kazao je Abak.

Naglasio je također kako je vrlo važno čitati djela i ideje Karakoca kako bi se shvatio na najbolji način.

- Zaista, da biste razumjeli Sezaija Karakoca, potrebno je čitati njegova djela. Samo na takav način možete upoznati pravog Karakoca, rekao je Abak.

Šiljak Jesenković istakla je da je imala čast i sreću da lično upozna Karakoca u Turskoj.

- Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine, tada sam bila u Turskoj i prevela sam na bosanski jezik jedan rad Sezaija Karakoca koji je potom objavljen u časopisu ’Preporod’. Moj vjerenik je kasnije došao u Tursku da me posjeti i donio je i ovaj časopis sa sobom. Odmah sam uzela časopis i otišla da posjetim Sezija Karakoca te sam tako imala priliku i posebnu čast da ga upoznam, ispričala je.

Program je privukao veliku pažnju, a završen je pjesmama Karakoca koje su čitali studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Zenici, javlja AA. 

Također, dani sjećanja na Sezai Karakoca, održani su jučer i na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. 

Sezai Karakoc, pjesnik, pisac i intelektualac, rođen je u Diyarbakiru u Turskoj 22. januara 1933. godine, a preminuo je 16. novembra 2021.

komentari (0)