U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

- Mi moramo voditi računa o julu, to su nama sveti dani, dani kada ukopavamo svoje najmilije. U tim danima moramo biti posvećeni, biti smireni. To su dani kada moramo imati poseban odnos, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić

BiH 09.07.2022, 06:49 12.07.2022, 11:19
U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

 Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji. Bajram-namaz je klanjalo nekoliko stotina vjernika. Ovogodišnji Kurban-bajram Bošnjaci u Srebrenici su dočekali u specifičnim uslovima, jer su u toku dani obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine.

U ponedjeljak 11. jula u Potočarima će biti klanjana dženaza 50 identifikovanih žrtava genocida, piše AA.

“Mi moramo voditi računa o julu, to su nama sveti dani, dani kada ukopavamo svoje najmilije. U tim danima moramo biti posvećeni, biti smireni. To su dani kada moramo imati poseban odnos. Moramo dostojanstveno ispratiti aktivnosti u okviru obilježavanja i klanjati dženazu našim voljenima“, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić koji je predvodio klanjanje bajram-namaza.

Pored Bijele džamije bajram-namaz je klanjan u Sućesci, Osatu, Luci, Krušev Dolu, Potočarima, Dobraku, Slapovićima i Osmačama.

“Bajram je vrijeme u kojem treba jedni drugima da priđemo, ponudimo halala jedni drugima. Moramo biti hrabri u borbi sami sa sobom, budimo odgovorni prema sebi i drugima. U našem društvu budimo uzorni. Bajram šerif mubarek olsun“, poručio je Peštalić u obraćanju na bajramskoj hutbi u prepunoj Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Na području opštine Srebrenica i ove godine je u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica realizovan projekt kupovine kurbana od povratnika u okviru kojeg je otkupljeno oko 800 kurbana od povratnika koji se bave uzgojem stoke.

komentari (0)