Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozivaju vlasti u BiH da registruju presude iz Haga

Dalje se navodi da se blokiranjem registracije pravosnažnih presuda u pravni sistem BiH dodatno kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ-a i mehanizma...

BiH 28.09.2021, 10:26
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozivaju vlasti u BiH da registruju presude iz Haga
© AA

 

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" danas su pozvali Vijeće ministara i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da hitno ispoštuju zahtjev Suda u Hagu, te izvrše registraciju presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

- Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda MKSJ i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Serg Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ-a i mehanizma u pravni sistem BiH .

- Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu. Predstavnici žrtava od početka rada Suda u Hagu zahtijevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred bh. sudovima, ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da se blokiranjem registracije pravosnažnih presuda u pravni sistem BiH dodatno kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ-a i mehanizma, javlja AA. 

- S tim u vezi, iako su organizacije žrtava u kontinuitetu i u saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove osoba koje su paralelno sa presuđenim zločincima od strane MKSJ-a učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon, navodi se u saopštenju i dodaje da posebno izdvajaju spiskove osoba koji se pominju u presudama Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Radoslavu Brđaninu i drugima koje su dostavili nadležnom tužilaštvu.

komentari (0)