UIO: U carinskoj ispostavi u Gradišci oduzete falsifikovane patike vrijedne oko 1,75 miliona KM

Privremeno je oduzeto 11.716 pari patika koje na sebi nose žigove Nike i Puma

BiH 21.12.2023, 14:45 25.12.2023, 09:58
UIO: U carinskoj ispostavi u Gradišci oduzete falsifikovane patike vrijedne oko 1,75 miliona KM
© AA

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu falsifikovanih patika, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM. 

"Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška pronađena je veća količina robe za koju se opravdano sumnja da se istom povređuju žigovi poznatih svjetskih robnih marki. Zbog toga je privremeno zadržano 11.716 pari patika koje na sebi nose žigove Nike i Puma, a čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM", saopšteno je iz UIO BiH.

Dodaje se da je sporna roba zadržana zbog osnovane sumnje da je istom učinjena povreda prava intelektualne svojine, a o čemu su se izjasnili zastupnici nosilaca pomenutih međunarodno registrovanih žigova. "Carinski organi će preduzeti daljnje službene radnje u skladu sa Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga", navodi se u saopštenju.

Posebno je zanimljiv pokušaj "maskiranja" uvoza falsifikata poznatih svjetskih brendova patika, tako što znak marke nije vidljiv dok se ne skine višak materijala sa patike, prenosi AA. 

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", navode iz UIO BiH.

komentari (0)