Đukanović: Srbija pokušava dokazati da je Crna Gora srpska država

Đukanović je istakao kako Srbija kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost...

BiH 27.07.2021, 11:36 27.07.2021, 12:08
Đukanović: Srbija pokušava dokazati da je Crna Gora srpska država
© AA

 

Milo Đukanović je u intervjuu za slovenačku televiziju TA3 govorio o odnosima među državama na Balkanu a posebno na trenutnu politiku Srbije prema Crnoj Gori.

Tom prilikom Đukanović je za odnos Crne Gore i Srbije kazao kazao kako bi one trebale imati odnos poput Češke i Slovačke. Crnogorski predsjednik je dodao i to da se Crna Gora trudi sačuvati takav odnos i u budućnosti ali da je, prema riječima predsjednika, Beograd prepreka u ostvarivanju takvih odnosa.

- Srbija pokušava dokazati da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravi Srbi, da ne postoji crnogorska crkva i kultura. Permanentaj je viševjekovni napor iz Srbije, koji artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je dijelom srpskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti, rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao kako Srbija kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost.

- Zato je veoma važno da se završe iluzije da je moguće mijenjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, vjerujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke, rekao je crnogorski predsjednik, prenosi CdM.

Predsjednik Crne Gore se osvrnuo i na utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu, te je istakao da Rusija popunjava prostor koji za sobom ostavlja Evropska unija. Istakao je kako EU ne smije stvarati konfuziju izjavama da li će i kada Zapadni Balkan biti dio EU a prisustvo Rusije, dodao je Đukanović, je ozbiljan geopolitički izazov najprije za Evropu.

komentari (0)