Uobičajeno nestabilno vrijeme za Prvi maj u Bosni i Hercegovini

Prognozu donosi klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Bakir Krajinović

BiH 28.04.2023, 12:06
Uobičajeno nestabilno vrijeme za Prvi maj u Bosni i Hercegovini
© AA

Prvi maj tradicionalno se obilježava posjetama izletištima i porodičnim okupljanjima, stoga je vremenska prognoza tražena informacija. Meteorološka mjerenja pokazuju da tih prazničnih dana bude uglavnom nestabilno vrijeme. Tako će biti i ovog puta, prognozira klimatolog FHMZ Bakir Krajinović.

Tokom vikenda u Bosni i Hercegovini bit će se promjenljivo vrijeme.

U subotu, ujutru će biti nešto više oblaka, a potom razvedravanje uz više dugotrajnih sunčanih intervala. Tokom dana bit će pljuskova i grmljavine na na sjeveru, sjeverozapadu, istoku te u centralnim dijelovima. Jutarnja temperatura od 8 do 14, a dnevna od 14 do 20 stepeni Celziijusa. Zanimljivo da će u subotu najtopliji dio zemlje biti sjever i sjeveroistok Bosne sa maksimumom do 22 stepena.

Nestabilno vrijeme nastavlja se i u noći na nedjelju, kad je izgledna i kiša koja se premješta sa sjeverozapada ka jugoistoku. Prijepodne i tokom dana bit će sunčano i toplo. Poslije podne širom zemlje očekuje se kiša i grmljavina. Jutarnja temperatura od 8 do 14, a danju od 16 do 21, na jugu do 24 stepena.

- Za 01. maj, narodski rečeno, očekuje se uobičajeno vrijeme, meteorološki rečeno prognozira se umjereno oblačno vrijeme i natprosječno toplo sa dugim sunčanim periodima uz padavine ponegdje na zapadu i jugozapadu Bosne i Hercegovine. Tokom dana padavine se šire ka istoku i sjeveru. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 24 stepeni, prognozira Krajinović.

U utorak se očekuje oblačno vrijeme širom zemlje. Prije podne slaba kiša je moguća u Hercegovini. Poslije podne i tokom noći pljuskovi i grmljavina na cijelom prostoru zemlje. Očekivane vrijednosti temperature zraka tokom jutarnjih sati od 10 do 16, a danju od 15 do 20, i opet sjever i sjeveroistok Bosne bit će najtopliji dio naše zemlje sa maksimalnim temperaturama do 24 stepena.

Od srijede slijedi par stabilnijih dana sa više vedrine i dužim sunčanim intervalima. Nova nestabilnost i kiša očekuju se od 6. i 7. maja, međutim ono što će mnoge obradovati  jeste da će u prvih 10 dana narednog mjeseca biti više stabilnih, sunčanih dana nego kišnih.

komentari (0)