Ustavni sud BiH razmatra Dodikov zahtjev za ocjenu izmjena Zakona o zastavi BiH

Osim Dodikovog zahtjeva, na sjednici Ustavnog suda naći će se i zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za  rješavanje spora između BiH i RS...

BiH 14.07.2021, 13:47 14.07.2021, 14:30
Ustavni sud BiH razmatra Dodikov zahtjev za ocjenu izmjena Zakona o zastavi BiH
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji će se sutra naći na plenardnoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u svom zahtjevu nije osoprio izgled i obilk zastave niti bili koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sportne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. Godine, kada su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH. Kako piše Klix, u saopštenju pojašnjava kako je Parlamentarna skupština BiH 2004.godine usvojila Zakon o izmjenama  i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da ga tada nije potvrdilo Predsjedništvo BiH, iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom.

Osim Dodikovog zahtjeva, na sjednici Ustavnog suda naći će se i zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za  rješavanje spora između BiH i RS.

komentari (0)