Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

U saopštenju se dodaje da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

BiH 11.04.2022, 14:04 11.04.2022, 14:24
Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i  Željki Cvijanović

 Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionisala je člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Ambasade Velike Britanije u Bosne i Hercegovine. 

- Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u saopštenju iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

- Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

U saopštenju se dodaje da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

U pitanju su prve sankcije uvedene u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

- Ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije da bi podstakle de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, u direktnoj suprotnosti s ustavom zemlje, saopšteno je iz britanske Kancelarije za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO).

Dodaje se da je Milorad Dodik preduzeo je aktivnosti za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i negiranje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoju funkciju za donošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Naglašeno je da je ona javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, javlja AA. 

komentari (0)