(VIDEO) Most Mehmed-paše Sokolovića, najmonumentalnije djelo arhitekture a za Bošnjake strašno sjećanje

BiH 10.04.2021, 16:44 16.04.2021, 16:57
(VIDEO) Most Mehmed-paše Sokolovića, najmonumentalnije djelo arhitekture a za Bošnjake strašno sjećanje

Gospodin Mehmed-paša, Asaf svoga vremena,
čijom uzvišenom osobom svijet postiže slavu,
potrošio je svoj imetak u zadužbine radi božjeg zadovoljstva.
Niko neće reći za imetak, koji se troši u zadužbine, da je rasipanje.
Za života je utrošio zlato i srebro u zadužbine,
bio je svjestan, da su svakome njegova djela najbolje potomstvo.
U Bosni na rijeci Drini sagradi veliki most,
i od svodova na toj rijeci napravi red.
Na takvoj dubokoj i snažnoj rijeci,
preci ne mogaše ništa sagraditi.
Božjom pomoću osnivač, gospodin Mehmed-paša učinio je,
da se njegovo ime spominje s poštovanjem i blagonaklonošću.
Podigao je most, kojem na svijetu nema ravna.
Nemoj reći da je propao imetak, koji se troši u ovkavo dobro djelo.
Nadam se u svevišnjeg boga, da će njegovom osnivaču dani sretno prolaziti,
i da u životu nikad neće tugu osjetiti.
Nihadi, videći dovršetak (mosta), tada reče:
`Neka Allah blagoslovi divni, veliki i najljepši most!`“
979h. ( 1571-1572.), mlađi je natpis pjesnika Nihadija pisane arapskim pismom na jednoj od ploča od bijelog mramora, koje govore o graditelju i godini izgradnje višegradskog mosta Mehmet paše Sokolovića.


 


 

Most Mehmed-paše Sokolovića ili Stari most u Višegradu se nalazi u gradu Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije, te predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19 stoljeća. Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik BiH te od 24. marta 2008. godine također je spomenik UNESCO-a.  

Most je izgrađen u razdoblju od 1571. do 1577 godine,  na mjestu gdje je put povezivao Bosnu sa Carigradom iznad rijeke Drine. Izgradnja mosta povjerena je najvećem turskom graditelju, Kodža Mimar Sinanu, dvorskom arhitekti i vrhovnom graditelju Carstva, jednom od najvećih arhitekata svijeta. Zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana - Sultana Veličanstvenog, Selima II i Murata II. 

Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek dijelo tadašnjeg graditeljstva. Ima 11 lukova sa blagim usponom prema sredini i silaznom rampom na lijevoj obali. Ukupna dužina mosta iznosi 179,5 m, visina nad normalnim vodostajem rijeke 15,40 m a širina mosta 6,30 metara. Most je građen od kamena, sedre, odnosno bigra, koji je dovezen iz Višegradske banje. Na prilaznoj rampi lijeve obale nalaze se tri otvora završena prolomljenim lukovima. Na sredini mosta je izgrađena sofa koja je predviđena za odmor prolaznika, a preko puta sofe je ugrađen kameni portal.

Na samoj sredini mosta se nekada nalazila kućica sa drvenom kapijom i mostovskom stražom, po čemu je taj dio mosta dobio naziv.

Most Mehmed-paše Sokolovića je trenutno najugroženiji nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bilo redovnih opravki mosta u zadnjih nekoliko decenija. Most Mehmed-paše Sokolovića je također upisan i na listu 100 najugroženijih spomenika svjetske baštine od strane World Monuments Fund (Fond svjetskih spomenika) organizacije.

Bošnjacima most Mehmet paše Sokolovića i nije baš najomiljeniji zbog teških zbivanja koja su se na njemu dogodila. U proteklim ratovima umjesto svrhe koju je imao, postao je most smrti. Na njemu su za vrijeme agresije na Bosnu I Hercegovinu počinjeni strahoviti zločini nad Bošnjačkim stanovništvom. Tih godina su na mostu zaustavljali ljude, provjeravali njihov identitet te ako se utvrde da su Bošnjaci, pucali bi u njih a tijela bacali u Drinu. Ubijani su starci, žene, dječaci, pol I uzrast njima nije bio bitan. Tako je most Mehmet paše Sokolovića postala stalna prijetnja nad glavama Bošnjaka u Višegradu za vrijeme agresije, a 26 godina poslije rata ostalo je jedno strašno sjećanje.


 


 


 


 


 


 


 

komentari (1)