(VIDEO) Nezim Halilović – Muderris: Miris šehidske krvi je miris džennetskog miska

BiH 14.05.2021, 11:57 18.05.2021, 11:39
(VIDEO) Nezim Halilović – Muderris: Miris šehidske krvi je miris džennetskog miska
© Yunus Demirbaş / Balkan News

“Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu poginuli! Ne, oni su živi i  opskrbljeni su kod Gospodara svoga! Radosni su zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao, i obradovani su onim koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim tugovati neće.“, kazao je Uzvišeni Allah u suri Ali Imran, a za Balkan News citirao uvaženi Nezim Halilović – Muderris.

Drugi dan Bajrama u Bosni i Hercegovini se, prema odluci Rijaseta Islamske zajednice obilježava kao Dan šehida, u čast i spomen na sve šehide koji su svoj život za domovinu dali, i time stekli Allahovo zadovoljstvo.  Biti šehid je jedna od najpočasnijih titula u islamu, a o vrijednosti i blagodatima šehida govore mnogi hadisi našeg Poslanika, Muhammeda s.a.v.s.

Povodom drugog dana bajrama, Dana šehida, razgovarali smo sa Nezimom Halilovićem,  komadantom 4. Muslimanske slavne brigade. Čovjekom koji se čvrsto, hrabro i odlučno borio protiv neprijatelja i time branio našu domovinu, čovjekom koji je gledao kako njegovi mnogi prijatelji i saborci postaju šehidi. Muderris je u ratu dva puta ranjavan i dobitnik je ratnih priznanja: Zlatni ljiljan i Zlatni grb sa mačevima.

Muderris je u razgovoru za Balkan News kazao kako je miris šehidske krvi najljepši miris koji je on ikad osjetio, i da se taj miris ne može porediti ni sa jednim mirisom.

- Mi smo generacija Bošnjaka koja je imala priliku da miriše šehidsku krv. A miris šehidske krvi je miris džennetskog miska. Ja sam mnogo puta mirisao šehidsku krv iz tijela šehida. Nikada niti jednog šehida kojeg sam držao na svojim rukama, kojeg sam spuštao u kabur, nikada niti jednog šehida nisam vidio da je imao grč na licu, bol, strah, kazao je Muderris.

Šehid ima posebne odlike, kazao je muderris Halilović,  a iste su nabrojane u hadisu poslanika Muhammeda a.s., koji prenosi Imam Tirmizi.

- Šehid će se kod Allaha odlikovati po šest stvari; oprostit će mu se grijesi pri prolijevanju prve kapi krvi, vidjet će svoje mjesto u Dzennetu, bit će posteđen kaburske kazne, neće osjetiti strah Sudnjeg dana, stavit će mu se na glavu kruna dostojanstva čiji će jedan dragulj biti vrijedniji od
cijeloga dunjaluka i svega što se na njemu nalazi, oženit će ga sa sedamdeset hurija (džennetskih djevojaka), i dozvolit ce mu se šefa’at (zagovorništvo) za sedamdeset osoba iz svoje porodice, ispričao je sagovornik Balkan News.

Pored pogibije, borbe na Allahovom putu, šehadet se može postići i na drugi način. Pa tako, priča muderris, postoji pet je vrsta šehida.

- Pet je vrsta šehida; onaj koji umre od teške zarazne bolesti, onaj koji umre od teške stomačne bolesti, onaj ko umre od posljedica utapanja u vodi, onaj ko umre pod ruševinom, i šehid na Allahovom putu, citirao je hadis Nezim Halilović.

U drugom hadisu, ističe on,  stoji i da su šehidi i žene koje od posljedica trudnoće umru, te time postižu šehadet.

Muderris smatra da su šehidi koji su branili našu domovinu, i koji su za domovinu živote svoje dali, življi i da bolje čuvaju Bosnu i Hercegovinu od mnogih političara.

- I siguran sam da ustvari, šehidi Kovača i šehidi naše lijepe domovine, Bosne i Hercegovine, bolje čuvaju našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, i da su živi i da su življi od mnogih naših političara, odnosno od onih koji se nalaze na nekim zakonodavnim izvršnim funkcijama, zaključio je komadant 4. Muslimanske slavne brigade.

Nudžejma Đukić / Balkan News

Foto&Video / Yunus Demirbas
 

komentari (0)