(VIDEO) Sjećanje na Dobrovoljačku i Divjakovo "Ne pucaj"

Plan zauzimanja državnih institucija nije uspio pa se danas često taj dan naziva danom “D”, kada BiH spašena, odnosn danom kada je propao plana “Velike Srbije”

BiH 03.05.2021, 08:49 04.05.2021, 12:01
(VIDEO) Sjećanje na Dobrovoljačku i Divjakovo "Ne pucaj"
© Printscreen/Youtube

Navršava se 29 godina od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Dan ranije (op.a. 02.maj 1992.) izvršen je napad JNA na Predsjedništvo BiH koji su pokušali da zauzmu centar Sarajeva te ključne državne institucije. Dok su trajali napadi na Sarajevo, Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH nalazio se na mirovnim pregovorima u Lisabonu a građani Sarajeva okupljeni oko Teritorijalne odbrane i sa Specijalnom jedinicom MUP-a, uspjeli su spriječiti JNA da zauzmu grad i Predsjedništvo BiH.

Plan zauzimanja državnih institucija nije uspio pa se danas često taj dan naziva danom “D”, kada BiH spašena, odnosno danom kada je propao plan “Velike Srbije”.

Dan poslije napada JNA na Predsjedništvo BiH, dogovoreno je povlačenje JNA iz Sarajeva i to u zamjenu za predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića, kojeg je dan ranije po povratku iz Lisabona zarobila JNA.

Kolona vojnih vozila, u kojoj je bilo 261 osoba, krenula je iz kasarne na Bistriku ali je zaustavljena u Dobrovoljačkoj ulici. Uprkos naređenju da se obustavi vatra, a kojeg je izdao general Armije BiHJovan Divjak naredbom: “Ne pucaj, ne pucaj”, konvoj je napadnut. U tom napadu smrtno je stradalo sedam a ranjeno 14 osoba.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da je kolona JNA bila legitimni vojni cilj, dok su sudovi u Beču i Londonu iskazali da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da je otvaranje vatre na kolonu JNA naređeno, te su odgovornosti oslobodili Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, bivše vojno-političke zvaničnike BiH.

komentari (0)