Visoki predstavnik Schmidt govorio o mogućnostima rata

BiH 01.12.2021, 11:29 01.12.2021, 11:42
Visoki predstavnik Schmidt govorio o mogućnostima rata
© AA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostujući na Al Jazeeri, kazao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju, te da je o tome govorio i u svom izvještaju generalnom sekretaru i Vijeću sigurnosti UN-a.

Posebno se osvrnuo, ističe Schmidt, na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriju, a ono što ga najviše brine jeste mogućnost njenog prerastanja u „nešto gore“.

Schmidt nije mogao komentarisati zbog čega su Rusija i Kina odbile njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnost, ističući da za razlog treba pitati Rusiju i Kinu, ali je dodao: „Ako su htjeli samo zaustaviti da izvještaj izađe u javnost, nisu uspjeli. Nikada nisam doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima“. Schmidt je dodao da nije ovlašten da komentariše namjere Rusije te kazao kako to „nije povezano sa BiH ili stanjem u entitetima, naročito u RS-u. A, o tome bismo trebali razmišljati u kontekstu šire međunarodne krize“.

Najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, vezanih za povlačenje iz Oružanih snaga BiH i uspostavi vojske u entitetu RS-a, Schmidt je pojasnio da se radi o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju. Schmidt je dodao i da je taktiku jednostavno „ promijeniti i usmjeriti u pravcu svojevrsnog raspada.“

- Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Daytonskom sporazumu. Ali, dio čelnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba. U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali poduzeti nešto", rekao je Schmidt gostujući na Al Jazeeri, prenosi Radio Sarajevo. 

Voditelj Al Jazeere kazao je kako su izjave Dodika i njegovih saradnika „crno-bijele“ te da ne mogu biti pogrešno shvaćene, što je visoki predstavnik u BiH prihvatio. Kazao je kako mu je žao što vidi šta se dešava sa Bošnjacima, te da ne shvata kako se i 26 godina poslije „ preispituje tuga za žrtvama“.

- Naglasio bih da moramo biti razumni i kazati da spomen zaslužuju sve žrtve, bez ozbira na njihovu etničku pripadnost. Jučer sam s gradonačelnicom Sarajeva posjetio spomen-obilježje na kojem su uklesana imena Srba. Navodno ih je ubila grupa vojnika koja je pripadala Armiji BiH. O tome moramo raspravljati i razgovarati. Ne brine me samo neusaglašenost u osudi ratnih zločinaca nego i to što rasprava na ovu temu pokazuje da nije ostvaren nikakav napredak ni u radu ni u promišljanju.  Ne vidim opasnost od rata. Na nama je da spriječimo daljnji razvoj takve situacije, rekao je, između ostalog, visoki predstavnik u BiH.

komentari (0)