Visoki predstavnik u BiH suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja

BiH 28.02.2023, 11:32 02.03.2023, 15:29
Visoki predstavnik u BiH suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a
© AA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendovao je jučer, dan prije nego što je stupio na snagu,  Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, kojeg je donijela vlast u Republici Srspkoj. 

Ured visokog predstvnika prošle sedmice je pozvao Ustavni sud BiH da poduzme mjese u vezi sa zakonom o nepokretnoj imovini prije nego što "nastane nepopravljiva šteta", navode iz OHR-a. 

- Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. septembra 2022. godine. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona“, saopštili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) te nastavili: “Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS-a sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.“

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja, piše AA. 

Sa druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zakon ostati na snazi, ponavljajući da visoki predstavnik nema ovlasti i da se u pravom smislu ništa  nije promijenilo. 

komentari (0)