Vlada FBiH isplaćuje po 100 KM za stanovništvo ugroženo poskupljenjima

Procijenjeno je da će novčanom podrškom biti obuhvaćeno više od 530.000 stanovnika, a sredstva za realizaciju ove uredbe osiguravaju se iz Budžeta FBiH

BiH 07.07.2022, 13:51 07.07.2022, 14:02
Vlada FBiH isplaćuje po 100 KM za stanovništvo ugroženo poskupljenjima
© AA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici u četvrtak donijela Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

"Odnosi se na pomoć stanovništvu, i to putem novčanih isplata u iznosu od 100 konvertibilnih (KM) penzionerima, zatim jednokratne novčane pomoći od 100 KM korisnicima prava iz boračko-invalidske zaštite i licima sa invaliditetom, te civilnim žrtvama rata, kao i putem paketa pomoći osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 500 KM primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći", saopšteno je iz Vlade FBiH, prenosi AA.

Procijenjeno je da će novčanom podrškom biti obuhvaćeno više od 530.000 stanovnika, a sredstva za realizaciju ove uredbe osiguravaju se iz Budžeta FBiH.

Kako su naveli, opći cilj uredbe je osiguravanje finansijske i materijalne podrške radi poboljšanja materijalnog statusa najugroženijim kategorijama stanovništva, a zbog značajnog rasta indeksa potrošačkih cijena.

Prema uredbi, pomoć ostvaruju i primaoci stalne novčane pomoći, koji su ovo pravo ostvarili za mjesec juni, zatim lica, odnosno porodice u stanju socijalne potrebe, a koje su prema evidencijama nadležnih centara za socijalni rad, odnosno općinskih službi socijalne zaštite, ostvarili pravo na pomoć u prethodnih šest mjeseci. Podrška koju ostvaruju ova lica i porodice sastoji se od paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 500 KM.

Na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi, Vlada Federacije će donijeti odluku kojom će utvrditi vrstu i količinu robe koja će se upotrijebiti za ove namjene.

Podrška će biti uručena u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke, saopšteno je.

"Rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godini je također omogućio Vladi Federacije BiH da dodatno interveniše u vidu pružanja danas utvrđene jednokratne finansijske pomoći, kao i pomoć u vidu paketa osnovnih životnih namirnica primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći. Na ovaj način, Vlada FBiH ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji", navedeno je.

Ovom Uredbom, Vlada Federacije BiH također omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć u visini prosječne plaće u FBiH bez plaćanja poreza i doprinosa.

"Zbog nemogućnosti da direktno utiče na cijene roba koje su određene vanjskim faktorima, Vlada Federacije BiH je donijela ovu Uredbu kako bi barem jednim dijelom nadomjestila izgubljeni životni standard najranjivijih kategorija, ne ugrožavajući pri tome fiskalnu stabilnost i redovne isplate iz budžeta FBiH. ", navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

komentari (0)