VSTV: Debevec privremeno udaljen od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH

Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti

BiH 20.12.2023, 14:17
VSTV: Debevec privremeno udaljen od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH
© AA

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, privremeno je udaljen od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH počev od 21. decembra, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 19. decembra.

Tu odluku donijela je prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za sudije, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Debevca.

"Prilikom donošenja odluke, Prvostepena komisija VSTV-a BiH se rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, u pitanju su krivična djela iz glave XIX krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - Krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije", navodi se u saopštenju VSTV-a BiH.

Dodaje se da Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

"Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog", navodi se u saopštenju i dodaje da žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju, piše AA. 

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, terete se da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH koji su radili na istragama u određenim predmetima Tužilaštva i Suda BiH, izjavio je juče glavni državni tužilac Milanko Kajganić.

komentari (0)