Zemlje regiona bore se sa bujicama, u BiH stabilna situacija

Kiša bez prestanka pada i na Kosovu gdje se rijeka Jošanica izlila u općini Zvečan i poplavila nekoliko objekata

BiH 21.11.2022, 09:47 22.11.2022, 13:26
Zemlje regiona bore se sa bujicama, u BiH stabilna situacija
© AA

Situacija s vremenskim neprilikama u regionu danas je nešto stabilnija nego tokom vikenda.

Najteže je još uvijek u dijelovima Srbije. U Novom Pazaru na snazi je vanredno stanje, a nastava za osnovne i srednje škole je za danas odgođena u cijelom gradu.

U Tutinu je u poplavama stradao dvogodišnji dječak kojeg je odnijela bujica. 

Slična situacija je na sjeveru Crne Gore i na Kosovu. Vodostaj rijeka na sjeveru Crne Gore i dalje je visok, a situacija je alarmantna u općini Prijepolje gdje je nivo rijeke Lim u stalnom porastu. Na snazi je vanredna odbrana od poplava, a nadležne ekipe su tokom noći postavljale zaštitne nasipe. 

Kiša bez prestanka pada i na Kosovu gdje se rijeka Jošanica izlila u općini Zvečan i poplavila nekoliko objekata. Ibar se na sjeveru Kosova izlio preko magistralnog puta Mitrovica-Raška, javljaju tamošnji mediji.

U Hrvatskoj je za vikend pao snijeg - u gorskim dijelovima zemlje do 40 cm, meterolozi za ovu sedmicu prognoziraju kišu, snijeg i organske vjetrove na Jadranu što bi moglo ugroziti objekte na obali. 

Snijeg je najkasnije stigao u BiH. Sinoć su zabijelile gotovo sve planine.

Kada je riječ o potencijalnim poplavama, najveća pažnja trenutno je na sjeveru zemlje.

- Kada govorimo o poplavama, vodostaj Sane, Sanice, Une i još par manjih rijeka na sjeverozapadu je vrlo visok. Što se tiče padavina, naredna dva dana bit će kiše, međutim ne puno. Lagano se vrijeme smiruje. Agencija za vodeno područje rijeke Save nije izdala nikakvu informaciju kao upozorenje na poplave. Ono što ja vidim jeste situacija koja se mora detaljno pratiti, ali nije još zabrinjavajuća. Mislim da je nas zaobišlo sve ovo što je u Albaniji, Crnoj Gori i djelimično u Hrvatskoj uzrokovalo probleme sa poplavama i snijegom, kaže za Balkan News klimatolog FHMZ Bakir Krajinović pozivajući stanovništvo te službe da redovno prate informacije Zavoda. 

U BiH se u naredne dvije sedmice očekuje uglavnom kišovito i obkačno vrijeme sa snijegom u višim područjima dok temperature neće padati ispod nule. 

komentari (0)