Akcija završena: Kurti pozvao Srbe iz Mitrovice da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji

Region 13.10.2021, 13:00 13.10.2021, 14:19
Akcija završena: Kurti pozvao Srbe iz Mitrovice da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane opštine Sjeverna Mitrovica da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

Kurti je na Facebooku napisao da je policijska akcija sprovedena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći i Mitrovici, i južno i sjeverno. Kazao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage iz naredbe i koordinaciju sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

- Zaplijenjena je i druga roba i dokazi koji također predstavljaju materijalne dokaze. Kriminal i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc, napisao je Kurti, dodavši: “Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u sjevernoj opštini Mitrovica da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju”. Građani Sjeverne Mitrovice, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, suprostavili su se akciji policije puštanjem sirena iz vozila, izlaskom na ulice i bacanjem tvrdih predmeta na policiju, koja je uzvratila suzavcem, piše AA.

 U zvaničnom saopštenju kosovske policije ističe se da je šest policajaca povrijeđeno kao i jedan civil. Također, ističe se da je akcija vršena u raznim gradovima kao što su Priština, Peć i Južna Mitrovica ali da je do problema došlo jedino u Sjevernoj Mitrovici. 

Navedeno je da je policija morala poduzeti mjere opreza nakon što je direktno napadnuta.  Tokom operacije putevi su bili zatvoreni, a osumnjičeni su upotrijebili vatreno oružje i eksploziv.

komentari (0)