Albanija povodom 15. jula: 251 lipa za 251 turskog šehida

Region 15.07.2021, 14:33
Albanija povodom 15. jula: 251 lipa za 251 turskog šehida
© AA

U Tirani, glavnom gradu Albanije, u sklopu obilježavanja godišnjice izdajničkog pokušaja puča terorističke organizacije FETO, posađena je 251 lipa u znak sjećanja na šehide koji su dali svoje živote tog 15. jula, javlja AA.

Ovaj događaj je upriličen u saradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i grada Tirane.

Događaju održanom u regiji Kašar u Tirani, prisustvovali su turski ambasador u Tirani Murat Ahmet Yoruk, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj i koordinatorica TIKA-e u Tirani Emine Gizem.

Ambasador Yoruk je istakao da su prije pet godina, u noći 15. jula, teroristi koji pripadaju FETO-u pokušali izvesti puč kako bi srušili demokratski i ustavni poredak u Turskoj.

- Te noći, na poziv našeg predsjednika, milioni naših građana odlučnim koracima su izašli na ulice te svojim tijelima i golim rukama spriječili pokušaj puča u raznim dijelovima Turske, kazao je Yoruk.

Kako je rekao, ti ljudi su u borbi za slobodu dali vrlo važnu lekciju o demokratiji cijelom svijetu.

- Oni su bez imalo oklijevanja žrtvovali svoje živote da bi zaštitili jedinstvo i integritet svoje domovine, države i svoje zastave. Među milionima koji su izašli na ulice te večeri u Turskoj su zapravo i naši državljani albanskog porijekla, rekao je Yoruk.

Zahvalivši se ambasadoru Yoruku i koordinatorici TIKA-e u Tirani, gradonačelnik Veliaj je kazao da su oboje veliki prijatelji Tirane.


 

- Ponosan sam što je Tirani donirana 251 lipa u čast važnog historijskog momenta u turskoj demokratiji, rekao je Veliaj.

komentari (0)