Aliyev u Albaniji: Azerbejdžanski prirodni gas doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope

Region 15.11.2022, 14:57
Aliyev u Albaniji: Azerbejdžanski prirodni gas doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope
© Twitter/Bajram Begaj

Azerbejdžanski prirodni gas trenutno doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope, izjavio je u utorak u Tirani predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev u prvoj zvaničnoj posjeti Albaniji.

Aliyev je u Tirani dočekan uz najviše državne počasti, a nakon ceremonije dočeka održao je sastanak s albanskim kolegom Bajramom Begajem. Dvojica državnika razgovarala su energetskoj situaciji u svijetu, TAP-u, dijelu Južnog gasnog koridora koji transportuje prirodni gas u Evropu iz Azerbejdžana, međusobnim odnosima i konkretnim načinima za produbljivanje saradnje. 

"Što se tiče snabdjevanja gasom, Albanija i Azerbejdžan su članice TAP projekta, a naše zemlje su i u realizaciji Južnog gasnog koridora veoma uspješno sarađivale. Prirodni gas Azerbejdžana trenutno doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope", rekao je Aliyev, prenosi AA.

Istakao je da Azerbejdžan cijeni podršku Albanije teritorijalnom integritetu njegove zemlje i da je podrška obostrana.

Osvrćući se na sukob u Nagorno-Karabahu, Aliyev je rekao Armenija nije pokazala interes za implentacijom rezolucija Ujedinjenih nacija i da je međunarodna zajednica "na to zatvorila oči".

Begaj je na konferenciji za novinare ponovio da albanska vanjska politika podržava dugoročni mir u regionu Južnog Kavkaza, rješavanje sporova diplomatskim putem i dijalogom, uz posredovanje prihvaćenih međunarodnih aktera, poput Evropske unije, Ujedinjenih nacija i OSCE-a.

Begaj j izjavio da se sljedeće godine navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Albanije i Azerbejdžana i da je s kolegom Aliyevim razgovarao o prijedlogu otvaranja ambasade Azerbejdžana u Tirani.

"Ovo je prijedlog koji pozdravljamo i cijenimo kao znak konsolidacije odnosa i potrebe da se ubrza tempo saradnje kao dvije prijateljske zemlje”, rekao je Begaj.

Begaj je naglasio da Albanija teži bližoj saradnji s Azerbejdžanom, posebno u vitalnim sektorima, kao što su energetika i infrastruktura, turizam, poljoprivreda i proizvodnja.

"Jadransko-jonski gasovod povezuje Albaniju sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, pretvarajući našu zemlju u regionalnog distributera i diverzifikatora gasa, od geostrateškog je značaja na regionalnom i evropskom nivou", rekao je Begaj.

Tokom posjete Albaniji, Aliyev će se sastati i sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

komentari (0)