Ambasador Turkiye u Srbiji Aksoy: FETO prijetnja nacionalnoj sigurnosti svake zemlje u kojoj postoji

Region 14.07.2022, 16:47 15.07.2022, 09:52
Ambasador Turkiye u Srbiji Aksoy: FETO prijetnja nacionalnoj sigurnosti svake zemlje u kojoj postoji
© AA

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy upozorio je u poruci povodom godišnjice pokušaja puča u njegovoj zemlji kako je teroristička organizacija FETO prijetnja nacionalnoj sigurnosti svake zemlje u kojoj je aktivna.

"Zemljama u kojima postoje strukture FETO-a govorimo: 'FETO je prijetnja i vašoj nacionalnoj sigurnosti i zbog toga je neophodno da napravite potrebne korake'. U ovoj fazi, možemo kazati da nam Srbija pruža veliku podršku. Među prvim liderima koji su zvali našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon pokušaja puča bio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ovoj zemlji zahvaljujemo na podršci u našoj borbi protiv terorističke organizacije FETO", istakao je ambasador Aksoy.

Rekao je kako se podrška Srbije Republici Turkiye u vezi s borbom protiv terorističke organizacije FETO nastavlja i dalje te kako Srbija prednjači kada su u pitanju balkanske zemlje u vezi s podrškom koju pruža, što je u direktnoj vezi s dobrim odnosima Ankare i Beograda.

"Borba protiv FETO-a nije borba koja se može završiti za dan. Kako se ona nastavlja u Turkiye, tako se nastavlja i izvan granica naše zemlje. Teroristička organizacija FETO posebno kroz manipulacije o nekom dobrotvornom radu pokušava ojačati strukture izvan Turkiye i, pored političkih, pokušava ostvariti i neke ekonomske interese, a mi o opasnosti koju ona predstavlja govorimo u svakoj prilici, upozoravamo zemlje koje treba upozoriti, tražimo podršku u vezi s ekstradicijom traženih terorista FETO-a i naša borba u tom smislu se nastavlja", poručio je Aksoy.

Podsjetio je da je od pokušaja puča u Turkiye prošlo tačno šest godina te da su izdajnici koji su u okviru paralelnih struktura infiltrirani u tursku vojsku pokušali izvesti državni udar.

Ambasador Aksoy je rekao da su FETO izdajnici koristeći državne resurse, avione, helikoptere i drugo oružje bombardovali institucije države i ubijali građane, ubivši tako 251, a ranivši više od 2.000 ljudi.

Međutim, kako je rekao, izdajnički pokušaj puča je osujetila volja turskog naroda, koji je ne štedeći svoje živote na ulicama branio demokratiju.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Izvor: AA

komentari (0)