Američki senatori: „Srbija mora politiku o sankcijama Rusiji staviti u isti okvir s EU“

Na sastanku se razgovaralo o saradnji SAD-a i Srbije, procesu integracije Srbije u EU, problemima u regiji i ukrajinskoj krizi

Region 20.04.2022, 11:53 21.04.2022, 10:24
Američki senatori: „Srbija mora politiku o sankcijama Rusiji staviti u isti okvir s EU“
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s članovima Odbora za vanjske odnose Senata SAD Chrisom Murphyjem, Jeanne Shaheen i članom Senatskog povjerenstva za oružane snage Thomom Tillisom.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji SAD-a i Srbije, procesu integracije Srbije u EU, problemima u regiji i ukrajinskoj krizi.

Obraćajući se medijima nakon sastanka, američki senatori rekli su da Srbija svoju vanjsku politiku o sankcijama protiv Rusije mora staviti u isti okvir s EU. Shaheen je rekla da su na sastanku razgovarali o pitanju sankcija Rusiji.

Vučić je istakao da je razvoj američko-srpskih odnosa među prioritetima vanjske politike njegove zemlje. Govoreći o ukrajinskoj krizi, Vučić je naveo da Srbija poštuje međunarodno pravo, teritorijalni integritet zemalja i neovisnost država, što je pokazala i na Generalnoj skupštini UN-a.

Američki senatori čestitali su Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima, te istakli da će saradnja SAD-a i Srbije imati aktivnu ulogu u unapređenju političkih odnosa dviju zemalja.

AA/Balkan News

komentari (0)