Čavušoglu na sastanku sa Dačićem: Uloga Turkiye i Srbije vrlo važna u kontekstu mira i stabilnosti u BiH

Čavušoglu je naglasio je kako Turkiye i Srbija žele jačati saradnju u oblasti odbrambene industrije te kako su na tom planu razgovori u toku. ​​​​​

Region 26.01.2023, 14:11 26.01.2023, 14:48
Čavušoglu na sastanku sa Dačićem:  Uloga Turkiye i Srbije vrlo važna u kontekstu mira i stabilnosti u BiH
© AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je, nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem u Ankari, poručio kako je uloga Turkiye i Srbije vrlo značajna u kontekstu mira i stabilnosti, kao i sprečavanju napetosti u Bosni i Hercegovini. 

Cavusoglu je u četvrtak održao sastanak s Dačićem u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Ankari, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u vezi s poplavama u regiji Sadžaka, Cavusoglu je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom, navodeći kako su ekipe i stručnjaci turskog AFAD-a već na terenu i kako će pružiti svaku podršku.

- Živimo period najboljih odnosa Turkiye i Srbije, ovo je zlatno doba naših odnosa, konstatovao je Cavusoglu, napominjući da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa Turkiye i Srbije.

Napomenuo je kako je tokom posljednje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji potpisano sedam dokumenata u različitim oblastima.

“Radit ćemo na jačanju naše ekonomske saradnje. Obim trgovinske razmjene približio se 2,5 milijardi dolara. Naši lideri su postavili cilj od pet milijardi dolara. Moramo postaviti nove ciljeve”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je također kako je i nivo turskih investicija u Srbiji u konstantnom porastu, na čemu je ovom prilikom zahvalio i Srbiji koja, kako je naglasio, u vrlo kratkom roku rješava sve prepreke na koje nailaze turski investitori.

- HalkBank otvara nove poslovnice u Srbiji i broj poslovnica ove banke će biti povećan na 40, rekao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turkiye i Srbija žele jačati saradnju u oblasti odbrambene industrije te kako su na tom planu razgovori u toku.

Konstatovao je kako se konstantno povećava i broj u međusobnoj razmjeni turista, te kako će na tom planu biti poduzeti novi koraci u aviosaobraćajnim linijama.

“Nakon Istanbula i Ankare, u februaru ove godine počinjemo i s direktnim letovima Izmir - Beograd”, najavio je Cavusoglu.

Kada je riječ u saradnji u oblasti kulture, najavio je i da će Agencija za saradnju i koordinaciju Turkiye (TIKA) ove godine početi sa restauracijom beogradske Bajrakli džamije.

Za projekat autoputa Sarajevo - Beograd, pokrenut na inicijativu Turkiye, Cauvosglu je rekao da dio projekta na području Srbije dobro napreduje, te kako je potrebno učiniti da tako bude i na području Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema sastanka bila je svakako i borba protiv terorizma. Cavusoglu je zahvalio Srbiji na podršku koju pruža u borbi protiv terorističke organizacije FETO.

- Zatražili smo danas i podršku oko izručenja jedne osobe povezane s terorističkom organizacijom PKK, rekao je Cavusoglu.

Razgovoarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas. Kako ne bi rasla napetost u Bosni i Hercegovini, upravo se i formira vlada, za mir i stabilnost uloga koju će imati i imaju Turkiye i Srbija je jako važna. U tom smislu je vrlo koristan i trilateralni mehanizam Turkiye - BiH - Srbija. U narednom periodu ćemo nastaviti s naporima, rekao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turkiye podržava dijalog Prištine i Beograda.

- Turkiye podržava, snažno podržava, dijalog Beograda i Prištine i želimo da se nesporazumi riješe dijalogom, zaključio je Cavusoglu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, najavio je da bi u sljedećoj turističkoj sezoni građani Srbije trebali da mogu da putuju u Turkiye sa ličnim kartama i obrnuto, javlja Anadolija.

Dačić je objasnio da je za to potrebno da se u parlamentu Srbije ratifikuje potpisana dopuna sporazuma o ukidanju viza, što je parlament Turkiye već učino.

- Siguran sam da će nova turistička sezona moći da se odvija u skladu sa ovim sporazumom, rekao je Dačić.

Pojasnio je da su lične karte modernizovane i da je onemogućena bilo kakva vrsta zloupotrebe. Istakao je da turisti iz Srbije više dolaze u Turkiye tokom ljeta, dok turski turisti u Srbiju dolaze tokom cijele godine.

- Iz Evropske unije imamo pritisak da se ukine bezvizni režim sa Turkiye, znači da pojasnim iz EU imamo pritisak da se ponovo uvedu vize za turske građane. Mi smo taj pritisak odbijali, jer smatramo da to nije pre svega, u našem interesu, ne samo Srbije nego i Turkiye, i mislim čitavog regiona i Evrope i naravno da svi zajedno treba da učinimo maksimalan napor da se spreči zloupotreba tog bezviznog režima u smislu nekih ilegalnih migracija, naglasio je Dačić.

Govoreći o odnosima Turkiye i Srbije, Dačić je rekao da će nastaviti sa razvojem bilateralnih odnosa. Istakao je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na istorijskom maksimumu, kao i da je riječ o otvorenom prijateljskom odnosu međusobnog povjerenja.

Prema njegovim riječima politički odnosi su dobri, kao i ekonomski iako smatra da treba da budu još bolji.

- Jedno je sigurno, da je naša ekonomska saradnja u usponu i da imamo čitav niz investicija, da se zapošljava velikih broj ljudi, da su u pitanju i infrastrukturni projekti koji pomažu razvoju određenih regiona kod nas u Srbiji i u drugim delovima našeg regiona, naročito autoput za Sarajevo i da tu postoji prisustvo i finansijskog kapitala, banke i razvojne agencije, rekao je Dačić.

Dodao je da je iz svega toga izveden i razvoj kulturnih odnosa, obrazovnih odnosa, te u oblasti sporta i svega ostalog.

- U vreme opšte mržnje, rata u svetu, mi treba da tražimo pozitivne primere naše saradnje. Mislim da i Srbija i Turkiye žele da budu konstruktivni faktori mira i stabilnosti. Naš interes nije da budemo ni na čijoj strani kada je reč o nekim sukobima i ratovima, mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države članice Ujedinjenih nacija, kazao je Dačić.

Podsjetio je da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije, zbog nacionalni i državnih interesa, kao i zbog ekonomskih interesa i saradnje, te problema koje Srbija ima sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom, odnosno pitanjem Kosova.

- To ne znači da nećemo učiniti sve da jasno kažemo ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pomognemo koliko god možemo, istakao je Dačić.

Dodao je da će riješiti problem predsjedavanja u Crnomorskoj ekknomskoj inicijativi, odnosno da je Srbija prihvatila inicijativu Turkiye da predsjedava u narednih šest mjeseci.

Prema riječima Dačića bilo je govora i o regionu Balkana.

- Mi bismo voleli i želeli da Turkiye bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači - naša je molba da Turkiye iskoristi svoj uticaj i kada je reč i o Prištini kako bi imali konstruktivan odnos od strane Prištine kada je reč o primeni Prištinskog sporazuma, odnosno ranije postignutih sporazuma, kako bismo mogli uopšte da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima, rekao je Dačić.

On je o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj izjavio: "Ne mogu da verujem da se takav incident dogodio u zemlji koja je deo Zapada. To je velika tragedija."

Prema njegovim riječima pored svih ratova na području bivše Jugoslavije "nisam čuo da se negde deslio da je neko zapalio Kur'an ili Bibliju".

- Država mora da vodi računa o tome kakve posledice to izaziva, poručio je Dačić dodajući da takav čin može da izazove samo negativne posljedice i destabilizaciju svijeta.

Dačić će se tokom posjete Turkiye sastati i sa predsjednikom parlamenta Turkiye Mustafom Sentopom.

komentari (0)