Azerbejdžanski plin transportovat će se u Sjevernu Makedoniju

Cjevovod, koji će se graditi s godišnjim kapacitetom od 1,5 milijardi kubnih metara predstavljat će važan korak prema smanjenju ovisnosti Sjeverne Makedonije o ruskom plinu

Region 13.07.2021, 15:25
Azerbejdžanski plin transportovat će se u Sjevernu Makedoniju
© AA

Dogovor između Grčke i Sjeverne Makedonije za cjevovod koji će u petak povezati plinske mreže dviju zemalja omogućit će transport azerbejdžanskog plina u Sjevernu Makedoniju.

Nova linija, koja će krenuti od sela Nea Mesimvria u Solunu, produžit će se do grada Gevgeli na grčkoj granici s Makedonijom, a odatle do Negotina.

Cjevovod, koji će se graditi s godišnjim kapacitetom od 1,5 milijardi kubnih metara u okviru sporazuma koji su u petak potpisali grčki ministar okoliša i energetike Kostas Skrekas i ministar gospodarstva sjeverne Makedonije Kreşnik Bekteshi, predstavljat će važan korak prema smanjenju ovisnosti Sjeverne Makedonije o ruskom plinu. Također će biti omogućen prijenos ukapljenog prirodnog plina (LNG) kroz cjevovod.

Prema vijestima Ekathimerinija, na grčki dio projekta bit će potrošeno 51,4 milijuna eura projekta, dugog 123 km, za koji se očekuje da će koštati 110 milijuna eura.

Očekuje se da će projekt biti završen do kraja 2023. godine. 

komentari (0)