Bajram namaz u Beogradu i Zagrebu: Poslate poruke mira

- Klanjanjem bajram-namaza počeo je Kurban-bajram, jedan od najvećih praznika u islamu

Region 09.07.2022, 07:01 09.07.2022, 07:16
Bajram namaz u Beogradu i Zagrebu: Poslate poruke mira
© AA/Zagrebačka džamija

Bajramska molitva u beogradskoj Bajrakli džamiji obavljenja je jutros, a predvodio ju je muftija Islamske zajednice Srbije  Mustafa Jusufspahić. 

U džamiji se okupilo nekoliko desetina vjernika koji su nakon klanjanja namaza čestitali Bajram jedni drugima. Klanjanjem bajram-namaza počeo je Kurban-bajram, jedan od najvećih praznika u islamu.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz čitavog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili hadž, jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti.

Također, Bajram namaz u je klanjan i u Zagrebu. U glavnoj dvorani za molitvu Zagrebačke džamija koja je bila je premala da primi sve vjernike koji su došli iz Zagreba i okolice klanjati namaz povodom Kurban-bajrama. 

Hutbom se okupljenim vjernicima u Zagrebačkoj džamiji obratio Mirsad Kreštić, zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, koji je kao osnovnu poruku istaknuo potrebu stvaranja mira u svijetu, među ljudima, ali i među državama i nacijama.

Mir u duši i sigurnost u kući najvažniji su za islamski ummet i za svakog muslimana, piše AA. 

“Nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja u cijelom svijetu, da se prestane s novim prijetnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svijetu. Globalnu dominaciju putem rata potrebno je zamijeniti pravim putem mira i sigurnosti koji će spasiti svijet od samouništenja. To će biti moguće ako čovjek nauči voljeti umjesto mrziti, biti prijatelj umjesto neprijatelj drugom čovjeku i ako nauči Božje dobrobiti na zemlji dijeliti sa svojim bratom”, poručio je Kreštić.

Upozorio je kako u svijetu oko milijardu ljudi pati od gladi i neuhranjenosti dok ih tri milijarde živi u siromaštvu i obespravljenosti.

komentari (0)