Bez smjene Dritana Abazovića: Većina nije prihvatila dnevni red

Za dnevni red glasalo je 20 poslanika, 11 je bilo protiv, a 46 uzdržano

Region 03.02.2022, 13:57 04.02.2022, 13:22
Bez smjene Dritana Abazovića: Većina nije prihvatila dnevni red
© AA

Skupština Crne Gore nije danas raspravljala o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, jer predloženi dnevni red nije dobio potrebnu većinu. 

Za dnevni red glasalo je 20 poslanika, 11 je bilo protiv, a 46 uzdržano.

U predlogu za razrješenje Abazovića navodi se da su poslanici Građanskog pokreta URA, zajedno s dijelom poslanika Demokratske partije socijalista i ostalih partija bivše vlasti, predali zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

- Abazović, kao predsjednik te političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva, kaže se u obrazloženju Krivokapića.

Prema riječima Alekse Bečića, predsjednika Skupštine, opozicija je na današnjem glasanju imala drugačiji pristup od prošlogodišnjeg, kada je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić.

Bečić je novinarima nakon sjednice kazao da nijesu željeli da rješavaju kadrovska pitanja ukoliko ne postoji dogovor unutar parlamentarne većine.

- Naš odnos je bio istovjetan kada se razrješavao član vlade prošle godine kao i kada su na dnevnom redu bile tri interpelacije, rekao je Bečić.

Prema riječima Bečića, zanimljivo je što je opozicija imala drugačiji pristup od prošlogodišnjeg pristupa, kada je smijenjen Leposavić.

- Ostavljam vam da logicirate i zaključujete o principijelnosti tog pristupa, kazao je Bečić.


Upitan ko je od poslanika podržao dnevni red, Bečić je odgovorio da je opozicija ta koja je dominantno bila uzdržana.

- Ne bih definitivno govorio prije nego vidim evidenciju glasanja. Demokratski front je podržao dnevni red, Demokrate su ostale principijelne najavama da neće podržati razrješenje Abazovića, kao što nijesmo podržali interpelacije niti smjene vlade, rekao je Bečić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, o čijem razrješenju je trebalo danas da raspravljaju poslanici Skupštine Crne Gore, je saopštio da je "ovo volja naroda".

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) bili su uzdržani prilikom glasanja da se ne dnevni red današnje sjednice Skupštine stavi inicijativa za smjenu vicepremijera Dritana Abazovića, jer posljedice treba da snosi cijela vlada, kazao je poslanik te stranke Raško Konjević.

On je novinarima u Skupštini kazao da u SDP-u smatraju da već duže vremena nijedan predlog premijer Zdravka Krivokapića nije legitiman, jer je izgubio većinu.

- Abazović i Krivokapić treba da budu smijenjeni zbog lošeg odnosa i loših rezultata. Nećemo se miješati, rekao je Konjević.

Skupština rad nastavlja sjutra, kada će se na dnevnom redu naći još dvije inicijative. U deset časova biće riječi o skraćenju mandata aktuelnom sazivu parlamenta, što je inicirao premijer Zdravko Krivokapić, dok će sat kasnije početi sjednica na kojoj će se raspravljati o smjeni aktuelne Vlade. Ovu inicijativu podnijeli su poslanici opozicije i Građanskog pokreta URA, piše AA. 

komentari (0)