Brnabić na Kosovu: Šaljem poruku mira I tolerancije, ali tražimo Zajednicu srpskih opština

Region 05.09.2022, 15:38
Brnabić na Kosovu: Šaljem poruku mira I tolerancije, ali tražimo Zajednicu srpskih opština
© AA

Srbijanska premijerka Ana Brnabić tokom posjete Sjevernoj Mitrovici poslala je poruku mira i tolerancije, ali je istakla da će Srbija svakoga dana i svuda tražiti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Brnabić je tokom svoje prve posjete Kosovu, najprije obišla prvi multimedijalni centar u sjevernom dijelu Kosova, izgrađen sredstvima Republike Srbije. Veliki broj građana ju je dočekao sa srpskim zastavama i transparentima na kojima je pisalo "Dobrodošla premijerko", "Srbi sa KiM uvek uz državu Srbiju" i drugo.

"Danas želim da odavde pošaljem jasnu poruku, poruku mira, stabilnosti i tolerancije. Prenosim i poruku predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija uvek biti uz vas", kazala je Brnabić, piše AA.

Rekla je da njena posjeta dolazi u kompleksno vrijeme i da joj je drago da je dogovorom o ličnim dokumentima sačuvan mir i stabilnost. Istakla je da je sljedeća velika tema na kojoj će Srbija insistirati formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbijanska premijerka je poručila da Beograd insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, koja je stub prvog Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da ne može biti drugog sporazuma o normalizaciji dok se ne ispuni prvi.

Navela je da je Srbija u zadnjih nekoliko godina mnogo uložila u srpskim sredinama na Kosovu, kao što je i multimedijalni centar opremljen savremenom tehnologijom.

"Obezbeđujemo da naša deca ostanu, da vide da ima budućnosti", poručila je Brnabić.

Istakla je i da se ne može reći da je Kosovo demokratsko, kada se ima u vidu da je Srbima bilo zabranjeno da glasaju na referendumu koji je organizovala država Srbija.

“Ja sam ponosna sto sam deo tima predsednika Aleksandra Vučića koji je dovoljno hrabar i odgovoran i koji pokušava da nađe kompromise za bezbednost našeg naroda. Uvek smo spremni za dijalog u Briselu i ja se nadam da će institucije u Prištini biti posvećene tom dijalogu. To nije samo zbog evropskih integracija, to je nama potrebno zbog nas samih”, kazala je Brnabić.

Naglasila je da je Vučić postigao dogovor o ličnim kartama za dobrobit Srba na Kosovu, te da se nada da će biti postignut i dogovor o registarskim tablicama. Kazala je i da je crvena linija u dijalogu bezbijednost kosovskih Srba, jer se neće dozvoliti nova Oluja i pogrom Srba.

Na pitanje novinara kako se osjećala kada je prelazila granični prijelaz, kazala je da se osjećala, kao svoj na svome, na šta je dobila veliki aplauz prisutnih.

Iz Sjeverne Mitrovice je otišla u manastir Banjska, u opštini Zvečan, gdje ju je ugostio episkop Raško-prizrenski vladika Teodosije. On se premijerki zahvalio na pomoći koju država Srbija pruža Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu na Kosovu.

Brnabić je iz manastira Srbe pozvala na jedinstvo, jer kako je istakla samo jedinstvo može pomoći Srbima na Kosovu.

Srbijanska premijerka će poslijepodne posjetiti i opštinu Leposavić gdje će obići socijalno ugroženu porodicu i poljoprivredno gazdinstvo.

komentari (0)