Brnabić: "Srbija ima pravo vratiti trupe na KiM"

Brnabić je izrazila očekivanje da će to prihvatiti sve zemlje svijeta koje se pridržavaju svih rezolucija Vijeća sigurnosti

Region 09.12.2022, 12:09
Brnabić: "Srbija ima pravo vratiti trupe na KiM"
© AA

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je danas na press konferenciji da je Srbija zbog "djelovanja Albina Kurtija dovedena na ivicu oružanih sukoba, te je izrazila mišljenje da prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244, Srbija ima pravo da na Kosovo vrati svoje trupe". 

- Zbog toga smo veoma blizu tome i verujem da će tokom današnjeg dana predsednik Aleksandar Vučić dati više informacija o njegovim sastancima da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi uključujući i deca u vrtićima, dodala je Brnabić. 

Brnabić je izrazila očekivanje da će to prihvatiti sve zemlje svijeta koje se pridržavaju svih rezolucija Vijeća sigurnosti.  Upitana da li će Srbija poslati vojsku na sjever Kosova, jer su ističe Euronews-a, prema Rezoluciji na sjeveru Kosova mogu boraviti samo demineri i oni koji rade sa civilnim vlastima, Brnabić je istakla da će zahtijevati sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244. 

- Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 za koju su svi glasali i koja je važeći dokument. Verujem da kada budemo to zahtevali, a koliko godina je od usvajanja Rezolucije 1244, da će, naravno, oberučke prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje na svetu da se pridržavaju svih reozlucija Saveta bezbednost, kako bi imali obezbeđene principe međunarodnog prava i kako bi rekli - mir u svetu, rekla je  Ana Brnabić, premijerka Srbije. 

komentari (0)