Brnabić: Srbija je treći najvažniji partner Sjevernoj Makedoniji

Region 18.05.2022, 16:00 30.05.2022, 11:07
Brnabić: Srbija je treći najvažniji partner Sjevernoj Makedoniji
© AA

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovali su danas na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025", na kojem je glavna tema bila regionalna saradnja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon uvodnog dijela samita, premijeri dviju zemalja istakli su značaj regionalne saradnje, uz izraženo zadovoljstvo povećanom međusobnom trgovinskom razmjenom.

Srbijanska premijerka Brnabić rekla je da je Sjeverna Makedonija za njenu zemlju jedan od najbližih i najboljih ekonomskih i političkih partnera.

Istakla je da se saradnja i komunikacija sa Skopljem odvija svakodnevno, dodajući da Beograd daje punu podršku evropskim integracijama Sjeverne Makedonije.

Rekla je da su dvije zemlje 2021. godine konačno prešle nivo od milijardu eura vrijedne međusobne trgovinske razmjene i dostigle iznos od 1,1 milijardi eura.

- Srbija je treći najvažniji partner Sjevernoj Makedoniji, poslije Njemačke i Velike Britanije, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera, naglasila je Brnabić.

Poručila je građanima Sjeverne Makedonije da će uprkos "izazovnim vremenima koje imamo u svijetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilan partner na koga možete da računate u najtežim okolnostima".

Kovačevski je rekao da su odnosi sa Srbijom na izuzetno visokom nivou u svim oblastima. Pozdravio je i povećanu trgovinu, dodajući da je Sjeverna Makedonija prošle godine povećala izvoz u Srbiju za 40 posto.

- To je posljedica izuzetno dobrih političkih odnosa, ali i regionalne saradnje, posebno istaknute kroz inicijativu 'Otvoreni Balkan' u kojoj već učestvuju naša zemlja, Republika Srbija i Republika Albanija, istakao je premijer Sjeverne Makedonije.

Kovačevski je jutros u zgradi Vlade Sjeverne Makedonije dočekao Brnabić, gdje su održali bilateralni sastanak, piše AA.

komentari (0)