Bugarska: Privremena vlada premijera Yaneva stupila na dužnost

Bugarski predsjednik Radev je također kazao da je prethodna vlada, s Borisom Borisovom na čelu, ostavila tešku situaciju s kojom se nova vlada i Bugarska moraju suočiti...

Region 12.05.2021, 10:35
Bugarska: Privremena vlada premijera Yaneva stupila na dužnost
© Twitter

U Bugarskoj je zvanično na dužnost stupila privremena vlada koju je formirao predsjednik te zemlje Rumen Radev. 

Na čelu privremene vlade Bugarske je penzionisani general Stefan Yanev, a glavna zadaća njegovog kabineta će biti organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora koji su najavljeni za 11. juli, javlja AA. 

Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani su, jer nije došlo do formiranja parlamentarne većine nakon redovnih izbora koji su održani 4. aprila.

- Naše društvo izlazi iz autoritarnog i koruptivnog sistema upravljanja. Ovo je vlada ujedinjenih demokratskih snaga i čine je iskusni ljudi, kazao je predsjednik Bugarske Radev koji je jutros predstavio kabinet nove bugarske vlade.

Bugarski predsjednik Radev je također kazao da je prethodna vlada, s Borisom Borisovom na čelu, ostavila tešku situaciju s kojom se nova vlada i Bugarska moraju suočiti.

Novi bugarski premijer Yanev je kazao da nije čovjek koji daje prazna obećanja i da će raditi sa punom odgovornošću i transparentnošću prema građanima.

- Radit ćemo za korist naših građana i poštivati vladavinu zakona, poručio je Yanev.

Yanev i članovi njegovog kabineta su potom iz Predsjednike palate prešli u zgradu vlade i izvršili formalnu primopredaju dužnosti.

Čin primopredaje dužnosti održan je bez prisustva medija i to na zahtjev Borisova koji se već godinu i pol nije pojavljivao u medijima.

Tako je i formalno okončana vladavina premijera Borisova koji je na čelo bugarske vlade došao u maju 2017. godine.

Tehnokratska vlada premijera Yaneva ima nešto sužen obim ovlasti i na dužnosti će ostati do okončanja julskih izbora i formiranja nove vlade.

Yanev je penzionisani general koji je svojevremeno radio i u Ministarstvu odbrane Bugarske, a obnašao je i dužnost vojnog atešea Bugarske u Washingtonu.

komentari (0)