Bujar Osmani u Prištini: Sjeverna Makedonija podržava euroatlansku budućnost Kosova

Region 23.04.2021, 14:55 27.04.2021, 13:53
Bujar Osmani u Prištini: Sjeverna Makedonija podržava euroatlansku budućnost Kosova
© AA

                                                      

Kosovo i Sjeverna Makedonija imaju odlične odnose i mnogo zajedničkih tačaka, rečeno je danas nakon sastanka šefice kosovske diplomatije Donike Gervalla i ministra inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, javlja AA.


Ministarka Gervalla je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom Osmanijem rekla da je jačanje bilateralnih odnosa sa susjednom državom opredjeljenje njenog ministarstva, te da dvije zemlje dijele zajedničke političke i ekonomske interese.


-Zaključili smo oko 30 međudržavnih sporazuma o saradnji u mnogim oblastima, imamo posete, intenzivne sastanke na svim nivoima. To sve čini ono što se može nazvati modelom regionalne saradnje i dobrosusedstva. Ovo je praktična demonstracija dobrosusedstva i možemo reći da dajemo svoj doprinos celom regionu u približavanju Balkana Evropskoj uniji, naglasila je Gervalla.


Ministar Osmani je kazao da je razgovarano o mnogim konkretnim pitanjima iz oblasti ekonomije, infrastrukture, kao i graničnom prijelazu s jednim stajanjem.


Poručio je da Sjeverna Makedonija kao članica NATO-a podržava evroatlansku budućnost Kosova i naveo je da prisustvo KFOR-a na Kosovu predstavlja garant mira i bezbjednosti.
-Republika Severna Makedonija podržava napore regiona da zatvori otvorena regionalna pitanja, podržava dijalog između Republike Kosovo i Srbije i ocenjuje da bi konačni cilj ovog dijaloga trebalo da bude uzajamno priznavanje dve zemlje i dalje evropsko putovanje celog regiona, naglasio je Osmani.


Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa pojavom ”non papera” koji predlaže novo prekrajanje granica u regionu, kosovska ministarka Gervalla je ocjenila da je vrlo opasno pričati o tome bez obzira ko ga je sastavio, jer opcije iz tog dokumenta nisu prihvatljive i dovele bi do novih sukoba.


I ministar Osmani je odbacio takvu opciju i naglasio da taj dokument ne treba povezivati sa prijateljskom Slovenijom koja je to demantovala. On je kazao da su na Balkanu korišćeni mnogi modeli za rješavanje spornih pitanja, te da su se kao dobri pokazali Ohridski sporazum i proglašenje nezavisnosti Kosova.

Poručio je i da je jedina alternativa za mir i stabilnost proširenje NATO-a i učlanjenje regiona u Evropsku uniju. Ministra Osmanija je primila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a predviđeni su i sastanci sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom kosovske Skupštine, Glaukom Konjufcom.

komentari (0)