Cameron u Prištini: Velika Britanija veliki zagovornik nezavisnosti Kosova i njegovog suvereniteta

Šef britanske diplomatije David Cameron je rekao da je sigurnost na Zapadnom Balkanu veoma važna za Veliku Britaniju i da je to oblast u koju ta zemlja ulaže

Region 04.01.2024, 12:08 05.01.2024, 13:41
Cameron u Prištini: Velika Britanija veliki zagovornik nezavisnosti Kosova i njegovog suvereniteta
© AA

 Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron doputovao je u zvaničnu posjetu Kosovu, tokom koje je održao sastanak sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalla-Schwarz.

Gervalla-Schwarz je britanskog kolegu upoznala sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu, posebno sa sigurnosnim izazovima tokom 2023.

Na konferenciji za medije nakon sastanka je poručila da je Balkanu i Evropi, odnosno Zapadu potrebna nova strategija, jer stara blijedi.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je za Kosovo poseban strateški partner kako u našim bilateralnim tako i u multilateralnim odnosima. U tom kontekstu, zahvalila sam lordu Cameronu na njegovoj kontinuiranoj podršci u procesu prijema Kosova u Vijeću Evrope. Ujedinjeno Kraljevstvo za Kosovo je veoma važan partner, važan u okviru NATO-a, gdje Kosovo vidi sebe", istakla je Gervalla-Schwarz.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron je izjavio da je u Prištini radi podrške, promocije i pomoći Kosovu. Rekao je da su sigurnost, ekonomija, borba protiv korupcije, vladavina prava i upravljanje oblasti u kojima Velika Britanija pomaže Kosovu i da će to nastaviti činiti.

"Mi smo veliki zagovornici nezavisnosti Kosova, njegovog suvereniteta, prava Kosova da ga drugi priznaju kao potpuno suverenu državu", rekao je šef britanske diplomatije.

Cameron je rekao da je sigurnost na Zapadnom Balkanu veoma važna za Veliku Britaniju i da je to oblast u koju ta zemlja ulaže.

U tom kontekstu je podsjetio i da je prvi kontingent od dvije stotine britanskih vojnika stigao na Kosovo 6. oktobra 2023., da pojača KFOR, mirovnu misiju NATO snaga.

Cameron će se u Prištini sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani. Britanski ministar je sinoć imao radnu večeru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i ministrima u njegovoj vladi.

komentari (0)