Cavusoglu u Beogradu: Regionalna saradnja u prvom planu, predsjednik Erdogan uskoro u posjeti Srbiji

Cavusoglu se sastao sa Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem te sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem

Region 16.06.2022, 12:56 16.06.2022, 13:28
Cavusoglu u Beogradu: Regionalna saradnja u prvom planu, predsjednik Erdogan uskoro u posjeti Srbiji
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem kako regionalna saradnja “u ovom osjetljivom vremenu treba mnogo više da bude u prvom planu, što mi i podstičemo”, te najavio skoru posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji-

Cavusoglu je tokom dana u Beogradu razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem, te sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem.

“Tokom ovih sastanaka imali smo priliku razgovarati i o posjeti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, planiranoj u narednim sedmicama”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao da je na sastancima u Beogradu razgovarano i o regionalnim pitanjima, te o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Izrazili smo spremnost za održavanje trilateralnog sastanka Turkiye - Srbija - Bosna i Hercegovina”, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je podsjetio da je razgovarano i o dijalogu između Beograda i Prištine, te naglasio da Turkiye podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Srbija je važan akter s aspekta regionalne stabilnosti”, rekao je Cavusoglu.

Regionalnu turneju započetu u Beogradu, kako je rekao, nastaviće posjetom Ohridu, Zagrebu, Sarajevu i Prištini.

Govoreći o odnosima Turkiye i Srbije, Cavusoglu je rekao da su danas potpisanim sporazumom o zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja kulturnog blaga dodatno ojačani odnosi dvije zemlje.

Podsjetivši da je prošle godine otvoren Generalni konzulat Republike Turkiye u Novom Pazaru, te da se nastavljaju aktivnosti na otvaranju konzularnog ureda u Nišu, Cavusoglu je rekao da se na ovaj način širi mreža konzularnih usluga u Srbiji.

Kazavši da su ekonomski i trgovinski odnosi Turkiye i Srbije u usponu, Cavusoglu je rekao da je ciljani obim trgovinske razmjene postavljen od strane dvojice predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pet milijardi dolara.

Rekao je da je u prvom kvartalu 2022. godine obim trgovinske razmjene dvije zemlje povećan za 31 posto.

Cavusoglu je kazao da su turski investitori u Srbiji u deset godina povećali obim investicija sa milion na 300 miliona dolara, te zahvalio predsjedniku Srbije i Vladi ove države na podršci koju pružaju turskim investitorima.

Kako je rekao, razgovarano je i o saradnji u oblasti energije.

Cavusoglu je podsjetio da se broj turista iz Srbije koji posjećuju Turkiye i obratno konstantno povećava.

Izrazio je očekivanje da će broj srbijanskih turista u Turkiye ove godine doseći 300 hiljada.

Izrazio je nadu da će se broj turista povećati s uredbom o putovanju s ličnim kartama između Turkiye i Srbije, čime će broj država u tom kontekstu doseći šest, a trenutno takva praksa postoji prema Turskoj Republici Sjeverni Kipar, Moldaviji, Ukrajini, Azerbejdžanu i Gruziji.

Podsjećajući da je 23. decembra "Turkiye Hava Yollari" pokrenuo direktne letove na relaciji Beograd - Ankara, Cavusoglu je kazao i kako "Air Serbia" leti iz Niša i Kraljeva u Istanbul, te izrazio nadu da će broj letova biti povećan.

Ukazujući na značaj razvoja odnosa u domenu kulture, Cavusoglu je podsjetio na brojne aktivnosti Instituta “Yunus Emre” i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu će nakon Srbije posjetiti Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Izvor: AA

komentari (0)