Cavusoglu u Zagrebu najavio posjetu Erdogana: Turkiye podržava stabilnost i prosperitet regiona, posebno BiH

Cavusoglu će nakon Zagreba doputovati u Sarajevo, a potom će boraviti i u posjeti Prištini, čime će zaključiti regionalnu turneju

Region 17.06.2022, 13:14 20.06.2022, 16:38
Cavusoglu u Zagrebu najavio posjetu Erdogana: Turkiye podržava stabilnost i prosperitet regiona, posebno BiH
© AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu najavio je danas u Zagrebu skoru posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, te poručio da njegova zemlja podržava mir, stabilnost i prosperitet regiona.

Cavusoglu je na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem-Radmanom pohvalio odnose dvije zemlje i međusobnu pomoć prilikom potresa i šumskih požara, te naveo da će zajednički raditi na unapređenju odnosa u svakom pogledu.

Podsjetio je da se obim trgovinske razmjene dvije zemlje konstantno povećava, te da će taj ciljani obim biti pet milijardi dolara u narednom periodu od pet godina.

„Nastavićemo podsticati hrvatske poduzetnike da investiraju u Turkiye, kao i turske u Hrvatskoj“, rekao je Cavusoglu i kao potencijalnu oblast za jačanje saradnje naveo odbrambenu industriju.

Turski ministar je ukazao na značaj stabilnosti regiona.

„Još jednom smo podvukli značaj mira, stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, a nastavićemo dijalog na bilateralnom i trilateralnom planu“, rekao je Cavusoglu i dodao:

“Stav Turkiye u vezi s regionom i, posebno BiH, je jasan. Podržavamo stabilnost i prosperitet regije, posebno BiH, podržavamo cjelovitost BiH.”

Podsjetio je na nedavno održani sastanak s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istanbulu, istaknuvši da je Turkiye na jednakoj distanci sa svim strankama u BiH i „prema svima se ponašamo jednako“.

Cavusoglu je rekao da se izbori u BiH trebaju održati u zakazano vrijeme.

„Izbori se trebaju održati na transparentan način u duhu demokratije. Imamo snažan savjetodavni mehanizam, trilateralni mehanizam za koji smo saglasni da nastavimo između Turkiye, Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, pojasnio je Cavusoglu, podsjetivši na pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Kako je rekao, „razgovarali smo kako unaprijediti ove mehanizme savjetovanja, a o ovome ćemo razgovarati i prilikom posjete Bosni i Hercegovini“.

U vezi s pojavom projekcija takozvanih amblema terorističke organizacije PKK na zgradama u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, Cavusoglu je podsjetio da su se te slike pojavile najprije na društvenim mrežama, te kazao da su nadležne službe potvrdile da se to zaista dogodilo.

„To pokazuje koliko su nedostatni zakoni Švedske u borbi protiv terorizma. Teroristička organitacija PKK je prijetnja nacionalnim interesima i Švedske i vidimo da kao taoca drži švedske vlasti. Mi zbog toga želimo vidjeti konkretne korake Švedske kada je u pitanju borba protiv terorizma. Što se tiče Švedske i Finske i njihovog članstva u NATO-u, delegacija Turkiye će boraviti u Briselu, ali smo mi našu odlučnost u vezi s ovim pitanjem već iznijeli NATO-u i objema zemljama“, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova će nakon Zagreba doputovati u Sarajevo, a potom će boraviti i u posjeti Prištini, čime će zaključiti regionalnu turneju, koja je obuhvatila još Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Izvor: AA

komentari (0)