Crna Gora: Najveće plate imaju najkritikovaniji - zdravstvo i pravosuđe

Plate od preko 3.000 eura prima preko 60 zaposlenih u javnim institucijama

Region 12.01.2024, 11:28 12.01.2024, 11:45
Crna Gora: Najveće plate imaju najkritikovaniji - zdravstvo i pravosuđe
© AA

Vlada Crne Gore objavila je spisak hiljadu najviših plata u javnom sektoru.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, prvi na listi najviših plata u Crnoj Gori je vrhovni državni tužilac sa 4.000 eura dok je zadnji na listi crnogorski premijer sa platom od 1.800 eura.

Plate od preko 3.000 eura prima preko 60 zaposlenih u javnim institucijama. Prosječna plata u Crnoj Gori iznosi oko 800, dok su minimalna plata i penzija 450 eura.

Zdravstvo

Zdravstveni radnici su inače apsolutni rekorderi po visini zarada među hiljadu najplaćenijih u javnom sektoru u Crnoj Gori. Čak 70 posto ili 694 medicinskih radnika ima najviše plate.

Zarada svim ljekarima je povećana za 110 posto 2022. godine.

Brojne su primjedbe na javno zdravstvo koje se finansira novcem građana. Oko 1.500 pacijenata se žalilo za prvih 10 mjeseci prošle godine na zdravstvene usluge. Česte su nestašice terapija, uključujući one za najteže bolesti. Mamograf u Kliničko bolničkom centru je u mjesecu borbe protiv raka dojke bio u kvaru. Na pojedine specijalističke preglede čeka se mjesecima.

Uz to, pojedini imaju imovinu koju ne mogu objasniti zvaničnim prihodima.

O tome koliko su građani zadovoljni zdravstvenim uslugama, govori i podatak da je za prvih devet mjeseci prošle godine podneseno 1.428 prigovora pacijenata i članova njihovih porodica.

Pravosuđe

Crnogorsko pravosuđe koje ima preko 50.000 neriješenih predmeta, godinama je najkritikovanije u izvještajima Evropske komisije i američkog State Departmenta.

Crnogorski sudovi su na kraju 2022. godine imali 51.539, odnosno skoro 40 posto, neriješenih predmeta. Evropska komisija je u posljednjem izvještaju upozorila da je Ustavni sud, čiji je rad zbog nedostatka sudija bio je blokiran šest mjeseci, zaostajao sa rješavanjem više od 3.000 ustavnih žalbi.

U tom izvještaju, Evropska komisija je konstatovala da je crnogorsko pravosuđe "umjereno pripremljeno" i da nije bilo napretka u sprovođenju ključnih reformi.

Dio problema su i neblagovremene presude. Bilo je više slučajeva da se optuženi za najteža krivična djela puštaju da se brane sa slobode, jer sudovi nisu donijeli prvostepenu presudu ni poslije tri godine suđenja.

Pored toga, dio sudskih postupaka je prekinut zbog zastarjelosti predmeta jer nije donijeta pravosnažna presuda u roku od deset godina. Osim toga, pravosuđe ima problema i u izboru čelnika.

Najvišu platu u Vladi Crne Gore ima državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede od 3.059 eura, a za njim samostalni savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za poslove tehnike sa zaradom od 3.000 eura.

Plata policijskih službenika za istrage u oblasti organizovanog kriminala je nešto viša od 2.000 eura.

Na Vladinoj listi se ne nalaze plate zaposlenih u Javnom servisu RTCG, Univerziteta Crne Gore, kao ni zarade crnogorskih diplomata.

komentari (0)