Crna Gora od petka na zelenoj listi EU za putovanja

Region 30.06.2021, 14:42
Crna Gora od petka na zelenoj listi EU za putovanja
© AA

Crna Gora će od petka, prvi put nakon godinu dana, biti uvrštena na zelenu listu Evropske unije (EU), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), javlja AA.

Iz IJZ-a su naveli da će zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, građani moći da putuju bez ograničenja, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica EU u kojima je epidemiološka situacija takođe povoljna.

Dodaju da zemlje članice EU zadržavaju pravo da propišu posebne uslove za ulazak stranih državljana na njihovu teritoriju.

Kako su pojasnili, vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38,95 na 100 hiljada stanovnika, dok je procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1,39 odsto.

- Uslovi koje smo morali zadovoljiti za ulazak na zelenu listu su kumulativna incidencija niža od 50 na 100 hiljada stanovnika i procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od četiri odsto, naveli su iz IJZ-a.

Iz Instituta su zahvalili svim građanima Crne Gore koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli stabilizaciji epidemiološke situacija.

- Ali ih još jednom pozivamo da pomognu u očuvanju iste tako što će se u što većem broju vakcinisati i zaštiti od novih sojeva koronavirusa, poručili su iz IJZ-a.

komentari (0)