Crna Gora: Predsjednik Milatović predložio Spajića za mandatara za sastav Vlade

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, prema Ustavu Crne Gore, ima rok od 90 dana da obezbijedi podršku najmanje 41 poslanika i da sastavi Vladu

Region 10.08.2023, 13:23
Crna Gora: Predsjednik Milatović predložio Spajića za mandatara za sastav Vlade
© AA

 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predložiće Skupštini da mandatar za sastav nove Vlade bude lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić. 

Milatović je to saopštio na konferenciji za novinare na Cetinju, nakon što je u proteklih deset dana obavio konsultacije sa predstavnicima 18 političkih subjekata zastupljenih u parlamentu.

PES je na parlamentarnim izborima u junu osvojio najviše glasova i u Skupštini će imati 24 poslanika.

Spajić, po Ustavu, nakon dobijanja mandata ima rok od tri mjeseca da obezbijedi podršku najmanje 41 poslanika i da sastavi Vladu, piše AA. 

"U postupku konsultacija iskristalisao se samo jedan prijedlog kandidata za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, a to je nosilac liste Evropa sad na proteklim parlamentarnim izborima - Milojko Spajić. Gospodina Spajića su podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini Crne Gore, i to Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Bošnjačka stranka, Socijalistička narodna partija, Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Demokratska unija Albanaca, Nova demokratska snaga FORCA i Hrvatska građanska inicijativa. Određeni broj političkih subjekata, u prvom redu iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" istakao je spremnost da podrži Spajića nakon eventualnog dogovora o budućoj Vladi", saopštio je predsjednik Milatović.

Crnogorski predsjednik je kazao da ovim otpočinje sljedeća faza koja podrazumijeva postizanje političkog dogovora i formiranje parlamentarne većine koja će izabrati Vladu, javlja AA. 

"Očekujem od gospodina Spajića kao budućeg mandatara, ali i svih političkih aktera koji učestvuju u pregovorima oko formiranja Vlade, odgovornost i ekspeditivnost. Kao predsjednik Crne Gore, smatram da je Crnoj Gori u ovom trenutku potrebna stabilna politička Vlada, nesporne evropske i reformske profilacije, čiji će konstituenti u Skupštini Crne Gore presudno doprinijeti realizaciji svih neophodnih imenovanja u pravosuđu, otvoriti dijalog o izbornoj reformi i efikasno djelovati kada su u pitanju inicijative od važnosti za unapređenje vladavine prava, poboljšanje životnog standarda i ubrzanje evropskog puta. Sam proces pregovora o budućoj Vladi vidim kao inkluzivan proces, u kome glas bilo kog građanina neće biti unaprijed obezvrijeđen, u kontekstu formiranja buduće skupštinske većine. Gospodinu Spajiću želim uspjeh u nastojanjima da sastavi stabilnu i stručnu Vladu, koja će biti kadra da se uhvati u koštac sa ključnim izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo. Kao predsjednik Crne Gore, sa posebnom pažnjom ću pratiti pregovore o konstituisanju buduće Vlade, do finalizacije cjelokupnog procesa", poručio je Milatović.

komentari (0)