Crna Gora slavi Dan državnosti

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13. i 14. juli.

Region 13.07.2023, 09:42 13.07.2023, 14:29
Crna Gora slavi Dan državnosti
© AA

 Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.  Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je u srijedu priredio prijem, s kojeg je poručio da za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti.

On je rekao da su vjekovi borbe za opstanak, na kamenoj raskrsnici Evrope, učinili Crnu Goru simbolom istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i kćeri, piše AA. 

- Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu, dodao je Milatović.

On je kazao da nema 13. jula 1941. bez 13. jula 1878. godine.

Prema njegovim riječima, dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje.

- Ne postoji važniji datum za naš narod od ovog koji je povod okupljanja, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja naše države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti, poručio je Milatović.

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13. i 14. juli.

komentari (0)