Crna Gora: Đukanović odlikovao tursku ambasadorku Medaljom za zasluge

Đukanović je primio ambasadorku u oproštajnu posjetu te se zahvalio za prijateljstvo koje je, kao diplomatski predstavnik velike države, pokazala prema Crnoj Gori i njenim građanima

Region 13.01.2023, 15:58 16.01.2023, 16:11
Crna Gora: Đukanović odlikovao tursku ambasadorku Medaljom za zasluge
© AA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je ambasadorki Turkiye Songul Ozan Medalju za zasluge, u znak zahvalnosti za uspješno obavljenu misiju i doprinos unapređenju prijateljskih odnosa dvije države.

Kako piše Anadolija, Đukanović je primio Ozan u oproštajnu posjetu.

On je kazao da je odlikovanje više nego zasluženo, i zahvalio Ozan za izuzetan doprinos unaprjeđenju međudržavne saradnje što je, kako je naveo, vodilo daljem rastu povjerenja i prijateljstva između država i naroda Crne Gore i Turkiye.

Đukanović je zahvalio ambasadorki za prijateljstvo koje je kao diplomatski predstavnik velike države pokazala prema Crnoj Gori i njenim građanima.

On je naglasio da je u proteklom periodu bitno unaprijeđena frekvencija susreta na najvišem nivou, posebno ističući zvaničnu posjetu predsjednika Turkiye Reccepa Tayipa Erdogana i svoju radnu posjetu Istanbulu prošle godine.

Đukanović je ocijenio da su dinamičan politički dijalog i sadržajni razgovori na najvišem nivou garancija daljeg rasta povjerenja između dvije zemlje.

- Posebno je važno da u teškim vremenima koje živimo, čuvamo stara i gradimo nova prijateljstva, rekao je Đukanović.

On je istakao važan doprinos ambasadorke u širenju zajednice turskog biznisa u Crnoj Gori, što je, kako je dodao, dragocjeno za ukupan ekonomski razvoj, posebno malog i srednjeg biznisa.

- Visoko je ocijenio odnose i u oblasti obrazovanja i kulture, ističući značaj stipendiranja crnogorskih studenata na univerzitetima u Turskoj, uspješne projekte razvoja lokalnih zajednica uz podršku TIKA-e, i zahvalio za veliku pomoć Turkiye Crnoj Gori u vrijeme pandemije, navodi se u saopćenju.

Đukanović je, kako se navodi, iskazao uvjerenje u dalje unapređenje odnosa dvije države, savezništva u okviru NATO-a i zajednički doprinos stabilnosti u rovitim regionima dvije države, kao i stabilnosti i prosperitetu Evrope na globalnoj sceni.

Ozan je zahvalila Đukanoviću na vrijednom priznanju, ističući da se od prvog momenta mandata u Crnoj Gori osjećala kao kod kuće.

- Istakla je posebnu zahvalnost i privilegiju što je svoju diplomatsku misiju obavljala u vrijeme mandata predsjednika Đukanovića, nailazeći na veliko poštovanje, otvorenost i toplinu na svakom mjestu u Crnoj Gori, navodi se.

Navodi se da je, uz poseban ponos zbog realizovanih posjeta dvojice predsjednika, Ozan iskazala uvjerenje u dalji napredak međudržavnih odnosa.

Ona je podsjetila da dvije države dijele zajedničku istoriju i ljudske veze, kao i da je Crna Gora danas jako prepoznatljiva u Turskoj i da je i u budućnosti očekuju značajne turske investicije i aktivan doprinos turskog biznisa.

- Uz rezultate na jačanju uzajamnih odnosa na polju kulture, obrazovanja i zdravstva, najavila je kontinuitet u aktivnostima agencije TIKA i uvjerenje da će se nastaviti tradicija izuzetno dobre saradnje diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori i Turskoj u interesu obje države, istaknuto je u saopćenju.

komentari (0)