Defile vojnika i policajaca na Kosovu: "Naša Republika je sveta i moramo je čuvati"

Osmani je rekla da period kroz koji Kosovo prolazi u ovom vremenu globalnih izazova i prijetnji, povećava potrebu za ujedinjenjem u front za dobro Republike. Osmani je istakla da su kadrovi vojske i policije najsjajniji dio nove historije Kosova

Region 17.02.2023, 15:04 17.02.2023, 15:18
Defile vojnika i policajaca na Kosovu: "Naša Republika je sveta i moramo je čuvati"
© AA

Različite jedinice Kosovskih bezbjednosnih snaga i Kosovske policije prodefilovale su glavnim trgovima Prištine, glavnog grada Kosova, povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. 

Hiljade građana sa kosovskim zastavama u rukama poredanih pored puta pozdravilo je vojnike i policajce, dok je na velikoj bini postavljenoj na Trgu Zahir Pajaziti bio prisutan najviši državni vrh Kosova, kao i gosti iz inostranstva, među kojima i predsjednik Albanije Bajram Begaj i zamjenica predsjednika Bugarske Iliana Iotova.

Pred paradu su se obratili predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti.

Osmani je rekla da period kroz koji Kosovo prolazi u ovom vremenu globalnih izazova i prijetnji, povećava potrebu za ujedinjenjem u front za dobro Republike. Osmani je istakla da su kadrovi vojske i policije najsjajniji dio nove historije Kosova, piše AA. 

- Uspješni smo samo kada smo zajedno. Naša Republika je sveta i moramo je čuvati i kao takvu se prema njoj odnositi, naglasila je Osmani.

Kurti je u svom govoru rekao da su jednakost i pravda među elementima koji karakterišu državu Kosovo. On je naglasio da je tempo hodanja Kosova određen tempom nogu vojnika i policajaca.

- Na ovu 15. godišnjicu, ritam naše šetnje određen je ritmom koraka vojnika i policajaca Kosova. Ovi momci i djevojke koji će marširati su sinovi i kćerke ove zemlje koji su se zakleli da će svojim životima čuvati suverenitet, poredak i zakon Kosova, naglasio je Kurti.

Prethodno je održana i svečana sjednica Skupštine Kosova, a državni vrh Kosova, kao i lideri opozicije su u prijepodnevnim satima obišli grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Memorijalni cenatar “Adem Jashari” u Prekazu.

komentari (0)