Derviši iz Konye nastupili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Naš prvi međunarodni nastup prezentacije Mevlane održava se upravo večeras u Zagrebu. Istovremeno, gradimo mostove razumijevanja između Konye i Zagreba kroz Mevlanu, poručio je gradonačelnik Konye Ugur Ibrahim Altay

Region 03.10.2023, 09:37 09.10.2023, 12:16
Derviši iz Konye nastupili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu
© AA

U organizaciji Veposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj na Muzičkoj akademiji u Zagrebu upriličen je nastup derviša iz Konye koji je okupio nekoliko stotina uzvanika. 

Mevlevi Sema (Sufi) ceremonija Turskog sufijskog glazbenog sastava iz Konye održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Turkiye, a na nastupu su nazočili saborski zastupnici, predstavnici brojnih institucija, gradonačelnik grada Konya Ugur Ibrahim Altay, gradonačelnik grada Basiskele Mehmet Yasin Ozlu i drugi gosti.

U obraćanju okupljenima veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran podsjetio je kako je 2023. proglašena godinom Mevlane od strane turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koju je ranije zaštitio i UNESCO, piše AA. 

“Vidimo brojne ratove, sukobe, siromaštvo, porast terorizma koji je svoje ružno lice pokazao još jednom jučer u Ankari, različite oblike diskriminacije i mržnje kao što su islamofobija, ksenofobija i rasizam, sve više razumijemo da čovječanstvu danas više nego ikada treba mudrost Mevlane“, poručio je veleposlanik Kiran.

Gradonačelnik Konye Altay istaknuo je je kako su Anadolija i Konya sjedište starih civilizacija i brojnih kulturnih ispreplitanja tijekom tisućljeća. 

“Naš prvi međunarodni nastup prezentacije Mevlane održava se upravo večeras u Zagrebu. Istovremeno, gradimo mostove razmijevanja između Konye i Zagreba kroz Mevlanu“, poručio je Altay.

Nakon uvodnih obraćanja, više od dvije stotine uzvanika u koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Zagrebu uživalo je nastupu vrtećih derviša iz Konye.

komentari (0)