Deset poslanika Srpske liste predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova

Ilir Kercel, šef kabineta predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, potvrdio je za AA da su ostavke srpskih poslanika predate skupštinskoj administraciji

Region 07.11.2022, 11:20 08.11.2022, 13:29
Deset poslanika Srpske liste predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova
© AA

Deset poslanika Srpske liste danas je zvanično podnijelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Koosva, javlja Anadolija.

Ilir Kercel, šef kabineta predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, potvrdio je za AA da su ostavke srpskih poslanika predate skupštinskoj administraciji.

Srpska lista je na posljednjim parlamentarnim izborima koji su održani oktobra 2021. godine osvojila svih 10 mandata u Skupštini Kosova rezervisanih Ustavom Kosova za srpsku zajednicu.

Svih deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podnijeli su ostavke u subotu, 5. novembra.

Kako je rečeno nakon povlačenja iz kosovskih institucija, njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Povlačenju iz institucija, prethodilo je odbijanje regionalnog direktora Kosovske policije za Sjever Nenada Đurića da srpski policajci na sjeveru Kosova sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao.

komentari (0)