Dr. Rusmir Arslanagić: Karcinom štitnjače u velikom porastu i u Bosni i Hercegovini

Dr. Arslanagić je tokom razgovora istakao da i zagađenje zraka hronično utiče na aerodigestivni sistem i ugrožava ljude

Region 06.12.2022, 10:02 07.12.2022, 10:44
Dr. Rusmir Arslanagić: Karcinom štitnjače u velikom porastu i u Bosni i Hercegovini
© AA

Karcinom štitnjače je u velikom porastu i u Bosni i Hercegovini kao i u cijelom svijetu, jer je to bolest koja je povezana sa stresom, kazao je otorinolaringolog doc. dr. Rusmir Arslanagić. 

Ugledni otorinolaringolog iz BiH učestvovao je nedavno na 43. naučnom kongresu otorinolaringologa Turkiye u turskom Kemeru kao gost predavač.

Dr. Arslanagić je u svome izlaganju na Kongresu, na kojem je učestvovalo oko 500 učesnika iz cijelog svijeta, upravo govorio o faktorima koji mogu da utiču na projekciju ishoda karcinoma štitnjače u dugoročnom periodu.

Prilika za razmjenu iskustava

Kako je kazao, kongres na kojem su učestvovali ugledni otorinolaringolozi iz Turkiye i drugih zemalja, bio je odlična prilika za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja u oblasti otorinolaringologije, medicinske znanosti koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti uha, nosa i grla.

Dr. Arslanagić je tokom razgovora istakao da i zagađenje zraka hronično utiče na aerodigestivni sistem i ugrožava ljude.

"Karcinom štitnjače je u velikom porastu i kod nas i u svijetu, jer je to bolest koja je povezana sa stresom", kazao je dr. Arslanagić te dodao:"Stres je jedan od faktora koji utiče na vertikalu nadbubrežna žlijezda i zbog toga je veoma učestao u našoj populaciji i u velikom je porastu."

Ovaj bh. stručnjak je tokom naučnog skupa uspostavio i kontakte sa Društvom otorinolaringologa Turkiye, pri čemu su dogovorili daljnju saradnju.

- Postigli smo dogovor o budućoj saradnji gdje će biti razmjena specijalizanata. Naši specijalizanti odlazit će tamo na edukaciju, a isto tako i mi ćemo primati njihove specijalizante. To je veoma važno zato što Turska ima visoki nivo zdravstvene zaštite i nudi veoma napredne module za učenje za naše specijalizante, kazao je dr. Arslanagić, napominjući da je Turkiye mnogo napredovala u oblasti zdravstva.

Turkiye u velikom zamahu 

- Turska je u jednom velikom zamahu. Turska je zemlja koja ima jako visok nivo napretka i, po mom mišljenju, održava nivo kontinuirano, rekao je ovaj stručnjak, ističući da je zdravstveni sistem u toj zemlji izgrađen na nivou zapadnog sistema i, kako je kazao, vrlo je kompetitivan.

Kako je istakao, turski zdravstveni sistem ima sva potrebna obilježja sistema koji je prvenstveno fokusiran na pacijenta i njegovo zdravlje.

Problem aerozagađenja

Potom se dotakao i problema zagađenja zraka i u kojoj mjeri aerozagađenje utiče na zdravlje ljudi.

- Aerozagađenje je veoma prisutno u Sarajevu. Dakle, aerozagađenje doprinosi cijelom nizu otorinolaringoloških komplikacija, uključujući laringitise, bronhitise i samim tim učestvuje u patologiji cijelog niza oboljenja. Mi to ne možemo spriječiti, to je potpuno nemoguće. Međutim, možemo prevenirati. Preporuka je tokom cijele zime, odnosno cijelog perioda u kojem je aerozagađenje na višem nivou, da se nose zaštitne maske, te je potrebno izbjegavati boravak na otvorenom prostoru i potražiti pomoć ljekara ukoliko dođe do komplikacija, kazao je dr. Arslanagić.

Naglasio je da je posljednjih godina u BiH došlo do porasta oboljenja povezanih sa zagađenjem zraka.

Na kraju je istakao da Bosna i Hercegovina treba pratiti i primijeniti napredne zdravstvene sisteme kako bi se dodatno poboljšao sektor zdravstva, dodajući da je otvaranje novih bolnica u zemlji svakako dobar signal.

- Mislim da je konkurencija svakako pozitivna i da ljudi trebaju ići tamo gdje im se pruža bolja zdravstvena usluga. Trenutno je zdravstveni sistem u BiH u jednoj tranziciji i to će sigurno dovesti do poboljšanja zdravstvene usluge, jer konkurencija je u svakom slučaju nešto pozitivno, rekao je dr. Arslanagić.

komentari (0)