Erdogan u parlamentu Albanije: Teroristi FETO-a prijetnja su svim zemljama u kojim djeluju

- Očekujemo da Albanija odmah preduzme akciju protiv FETO terorističke strukture u toj zemlji i da ne dozvoli da naši odnosi budu zasjenjeni zbog tog razloga, poručio je Erdogan

Region 17.01.2022, 22:17 17.01.2022, 22:22
Erdogan u parlamentu Albanije: Teroristi FETO-a prijetnja su svim zemljama u kojim djeluju
© TCCB

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja svim svojim mogućnostima uz Albaniju, uključujući i svoju Turkovac vakcinu protiv koronavirusa. 

U okviru službene posjete u Albaniji turski predsjednik Erdogan se obratio albanskom parlamentu i istakao da mu je zadovoljstvo ponovo doći u zemlju sa kojom Turska ima tako duboke historijske veze.

Podsjetivši da je predsjednicu albanskog parlamenta Linditu Nikollu prije tri sedmice ugostio u Ankari, Erdogan je kazao da postoji obostrana želja da se odnosi i saradnja između dvije zemlje intenziviraju na svim poljima.

- Iako između nas postoji još granica, mi Albaniju smatramo susjedom u srcu. Naši odnosi su zasnovani na duboko ukorijenjenoj i snažnoj historiji koja seže šest stoljeća unazad. Tragovi naše zajedničke historije izraženi su, ne samo u političkom životu, već i u kamenim dvorima Skadra, kućama sa u Beratu i arhitekturi Ethem-begove džamije. Naše prijateljstvo i rodbinske veze razvijaju se iz dana u dan na ovom čvrstom temelju, kazao je Erdogan.

Ističući kako postoje odlični uvjeti za jačanje tursko-albanske saradnje, Erdogan je kazao da je albanski premijer Edi Rama 2013. godine svrstao Tursku među pet strateških partnera Albanije.

- Prvi prioritet turske vanjske politike je izgradnja trajnog mira, sigurnosti, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa na Balkanu. SAD je prvi priznao Kosovo, a ja sam kao premijer bio na sjednici turske vlade i mi smo potom prvi priznali nezavisnost Kosova. Od tada u različitim dijelovima svijeta vodimo borbu za priznavanje Kosova, kazao je Erdogan.

Pohvalivši konstruktivnu ulogu Albanije na Balkanu, Erdogan je kazao da Ankara i Tirana dobro sarađuju na svim međunarodnim platformama, uključujući i NATO.

Turski predsjednik Erdogan istakao je da vjeruje kako će Albanija imati sluha za tursku brigu u vezi sa borbom protiv terorističke organizacije FETO koja je 2016. godine izvela krvavi pokušaj vojnog udara.

Upozorio je Edrogan da teroristi FETO-a djeluju pod plaštom različitih obrazovnih, zdravstvenih, vjerskih i drugih ustanova, ali da su prijetnja za Albaniju i sve zemlje u kojima djeluju, a ne samo za Tursku.

- Očekujemo da Albanija odmah preduzme akciju protiv FETO terorističke strukture u toj zemlji i da ne dozvoli da naši odnosi budu zasjenjeni zbog tog razloga, poručio je Erdogan.

komentari (0)