EU pozvala lidere Srbije i Kosova na smanjenje napetosti

Region 15.08.2022, 09:20
EU pozvala lidere Srbije i Kosova na smanjenje napetosti
© AA

Evropska unija (EU) pozvala je čelnike Kosova i Srbije da se suzdrže od eskalirajućih izjava, posebno onih koje uključuju mogućnost sukoba na Zapadnom Balkanu.

"Nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Kosova i Srbije, posebice izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost", poručeno je u saopćenju iz Ured visokog predstavnika EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Naglašavajući da će političari dviju strana smatrat će se odgovornima za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji, istaknuto je da "obje strane trebaju odmah prekinuti međusobno neprijateljstvo i opasne izjave i ponašati se odgovorno".

Naglašeno je da Srbija i Kosovo sva pitanja mogu rješavati u procesu dijaloga uz posredovanje EU-a, čiji je cilj normalizacija odnosa.

Lokalno srpsko stanovništvo kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo je 31. jula, na devet mjesta puteve koji vode ka graničnim prelazima ka Srbiji Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Blokade su postavljene uoči početka primjene recipročnih mjera na srbijanske lične karte te početka preregistracije ilegalnih srbijanskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon tenzija zbog postavljenih barikada i konsultacija s međunarodnim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primenu te dve mere odloži za 30 dana.

Izvor: AA

komentari (0)